AARHUS / KØBENHAVN: Aarhus og København har længe samarbejdet om fremtidens digitale bibliotek. Formålet er at sikre danskerne nem adgang til digitale e-bøger, film, tidsskrifter og andet e-indhold via en smart og smidig adgang på alle platforme, uanset om det er på computere, telefon, iPads eller noget helt andet.
De to kulturpolitikere i henholdvis København og Aarhus glæder sig over, at der nu endelig er kommet et længe ventet udspil om en aftale om Danskernes Digitale Bibliotek mellem KL og Kulturministeriet. De håber, at der nu langt om længe kommer mere fremdrift i projektet, men undrer sig over ikke at være blevet inddraget i arbejdet.
- Jeg er noget forundret over, at KL og Kulturministeriet uden at inddrage nøgleaktører i kommunerne er kommet frem til nogle anslåede årlige driftsomkostninger, der virker stærkt overdrevne, når det tages i betragtning, at der allerede er afholdt en betydelig del af udviklingsomkostningerne gennem samarbejdet mellem Aarhus og København, siger kulturborgmester i København, Pia Allerslev (V).
- Det er meget mærkværdigt, at der i en tid, hvor effektivisering og omkostningsbevidsthed er højest på dagsordenen i den offentlige sektor, ikke foreligger en klar og gennemskuelig business case. Jeg synes, at det budget, der foreligger, er helt hen i vejret og afspejler, at man tilsyneladende har glemt at inddrage den ekspertise, som allerede er på området, siger rådmand for kultur og borgerservice i Aarhus, Marc Perera Christensen (K).
Kræver dokumentation
Aarhus og København, har sammen med Dansk BiblioteksCenter været drivende i udviklingen af den it-infrastruktur og det Open Source Community - TING, der kommer til at danne grundlag for Danskernes Digitale Bibliotek.
Men ingen af parterne er blevet inddraget i arbejdet, og derfor kræver politikerne dokumentation for, at kommunerne på anden vis vil kunne spare de 28 mio. kr. - helst mere - som de forventes at skulle betale til Danskernes Digitale Bibliotek.
- Vi er betænkelige ved, at aftalen tilsyneladende også vil placere sekretariatsfunktionen som en selvstændig enhed i Kulturstyrelsen med eget budget og regnskab. Det har vist sig afgørende i forhold til indkøb og forhandling af licenser på folkebiblioteksområdet, at der inddrages ekspertise fra kommunerne. Fx var eReolen aldrig blevet til noget, hvis ikke aktive folk fra Aarhus og København havde taget initiativ til forhandlinger med forlagene samt sikret, at der blev etableret en teknisk infrastruktur for formidlingen, siger de to kulturpolitikere.
Sekretariatet i kommunalt regi
Pia Allerslev og Marc Perera Christensen opfordrer derfor til, at sekretariatet placeres i kommunalt regi.
Endelig opfordrer de to politikere til, at bestræbelserne, som foregår i en række kommuner på at etablere et fælles bibliotekssystem baseret på TING-infrastrukturen, indskrives og støttes i aftalen om Danskernes Digitale Bibliotek.
Foto: http://www.flickr.com/photos/paul_lowry/2266388742/sizes/z/in/photostream/
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.