- Kæmp til det sidste, for vælgerne er i tvivl
I valgkampens slutspurt deler en kandidat bolcher ud på gågaden i Holstebro. Og det giver god mening for kandidaterne at føre kampagne til valglokalerne lukker.
Foto: Johan Gadegaard, Ritzau Scanpix

KV21:
- Kæmp til det sidste, for vælgerne er i tvivl

I den nyeste udgave af valgpodcasten Vi nørder valg fortæller Roger Buch, at mange vælgere er i tvivl. Derfor bør kandidaterne føre kampagne lige til valglokalerne lukker.
16. NOV 2021 7.15

- Tvivl er kernen i demokratiet.

Det slår Roger Buch fast i podcasten Vi nørder valg, hvor emnet er de vælgere, der er i tvivl og først bestemmer sig for, hvor krydset skal sættes, når de står i stemmeboksen.

Undersøgelser har vist, at hele 10 procent af vælgerne beslutter sig på selve valgdagen.

Derfor har Roger Buch også dette råd til kandidaterne:

- Du skal blive ved, lige til valglokalerne lukker kl. 20. Fordi valgene tit er tætte: En stemme, syv stemmer afgør det sidste mandat.

Også Folketingsvalg

Siden 1970'erne har man undersøgt valgene i Danmark meget grundigt, og nogenlunde konsekvent har det vist sig, at ved kommunalvalgene har 60 pct. af vælgerne besluttet sig på forhånd, mens 40 pct. beslutter sig i løbet af valgkampen. Men tvivlen varer længe, for den sidste uge før valget beslutter 30 pct. sig, og de sidste 10 pct. ser lyset på valgdagen.

Ved folketingsvalgene var der engang 75 pct., som havde besluttet sig på forhånd, mens de sidste 25 pct. blev afklaret i løbet af valgkampen. Men siden 1990'erne har det billede ændret sig dramatisk, og ved det seneste folketingsvalg besluttede 61 pct. af vælgerne, hvor de ville stemme i løbet af valgkampen. Kun 39 pct. havde besluttet sig på forhånd.

Du kan høre om tvivlerne i podcasten, hvor Roger Buch også gør op med den almindelige fordom om, at tvivlerne bare ikke har sat sig ordentligt ind i tingene. Find den på Kommunen.dk