FREDERICIA: Området mellem Fredericias historiske bykerne og Lillebælt har i de sidste 100 år været brugt til tung industri, men med flytningen af industrivirksomhederne er der åbnet mulighed for at give området tilbage til fredericianerne og åbne den gamle fæstningsby mod vandet. Målet er et nyt attraktivt byområde med boliger, erhverv og kultur – en by for alle.
Det er baggrunden for, at FredericiaC, der er et partnerskab mellem Fredericia Kommune og Realdania Arealudvikling, nu indkalder til prækvalifikation til en parallelkonkurrence. Målet for konkurrencen er en samlet udviklingsplan, der anviser et hovedgreb på området og beskriver, hvordan projektets vision kan føres ud i livet i en proces, der bl.a. sætter fokus på byliv, og de rum, som bylivet skal udfolde sig i.
For at sikre de rette kompetencer stiller FredericiaC krav om tværfaglighed til ansøgerne. Op til syv hold bliver prækvalificeret, og til vinter reduceres feltet til et mindre antal hold, som går videre i konkurrencens anden fase. Konkurrencen forventes afgjort i foråret 2011.
- FredericiaC er et ambitiøst projekt, der vil sætte nye standarder for byudvikling, og derfor er det med god grund, at konkurrencen er slået op i både ind- og udland. FredericiaC er et frontløberprojekt, hvor vi i Fredericia kan være med til at definere fremtidens krav til det at leve, bo og arbejde i en by, siger borgmester Thomas Banke (V).
FredericiaC-projektet er et led i Fredericia Kommunes arbejde med at ændre Fredericias profil fra at være en by præget af tung bynær industri til at være en by med en moderne erhvervs- og boligstruktur.
- Fredericia er en helt særlig by og konkurrenceområdet er unikt med sin beliggenhed mellem den gamle fæstningsby og vandet. Det kræver omhu i planlægningen og en åben og engageret dialog med borgere og interessenter om udviklingen. Derfor har vi valgt en konkurrenceform, som både sikrer grundigheden og dialogen i opgaven, siger Lars Holten, bestyrelsesformand i FredericiaC.
Den direkte dialog med borgere og interessenter er et vigtigt element i konkurrencen om en udviklingsplan. Det er bl.a. planen at afholde åbne borgermøder og dialogmøder med interessenter.
Realdania Arealudvikling, der sammen med Fredericia Kommune står bag FredericiaC, lægger vægt på, at projektet har perspektiver, der kan få betydning for byudviklingen andre steder i landet.
- FredericiaC bliver et eksempel på, hvordan man kan skabe bæredygtig byudvikling - og hvordan et moderne byområde kan spille sammen med en historisk kulturarv - og der bliver fokus på, hvordan man håndterer miljøforhold. Det er alt sammen vigtige udfordringer, som holdene skal hjælpe med at finde de gode løsninger på, siger Mette Lis Andersen, direktør i Realdania Arealudvikling.
Når konkurrencen slutter i foråret 2011, er de næste skridt at færdiggøre en endelig udviklingsplan og få det kommunale plangrundlag for bydelen på plads. Desuden skal området byggemodnes, før der kan anlægges veje, grønne områder mv., og byggegrundene kan sælges til investorer, der skal føre planerne om byggeri af boliger, arbejdspladser, kulturfaciliteter mv. ud i livet. Det samlede projekt forventes at vare i 20-25 år.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.