GRIBSKOV: En borger, der ikke ville komme med høringssvar i en bestemt sag, fordi det "alligevel bare var spild af tid", er en del af baggrunden for, at Gribskovs borgerrådgiver Thomas Green-Andersen i sin første årsberetning har sat fokus på tillid eller mangel på tillid til kommunens forvaltning.
Han har fået flere henvendelser, der udspringer af manglende tillid til kommunens saglighed. Det kan være borgere, der ytrer mistillid til de oplysninger, kommunen lægger til grund i sagsbehandling og ved afgørelser. Det kan også være folk, der frygter usaglighed i fremtidig sagsbehandling, hvis de først én gang har klaget eller udtrykt utilfredshed.
En enkelt borger har erklæret decideret håbløshed i forbindelse med sagsbehandlingen, da "udfaldet alligevel bliver, som kommunen ønsker det, uanset borgernes input". En anden har en opfattelse af at møde mere kritik overfor sin adfærd og behov for hjælp, når man først én gang har klaget over noget.
Borgerrådgiveren opregner en række uheldige konsekvenser af den manglende tillid:
- Borgerne er af princip ikke enig i fakta, som forvaltningen lægger til grund, så begge parter bruger unødvendigt mange ressourcer på korrespondance.
- Borgernes mulighed for at få berettiget hjælp reduceres pga. apati overfor sagsbehandlingen.
- Faktiske fejl rettes ikke, da borgerne ikke gør forvaltningen opmærksom på dem, og så får borgerne ikke den hjælp, de er berettiget til.
- Borgerne tillægger den enkelte sagsbehandler et motiv om, at sagsbehandleren ønsker at skade personen/familien.
Manglende svar er no go
I sin første periode har Thomas Green-Andersen arbejdet meget med at genskabe tilliden til forvaltningen blandt andet ved at hjælpe borgere med at forstå afgørelser, deltage i møder med forvaltningen samt dialog om, hvordan det foregår, når kommunen og Ankestyrelsen behandler klager.
Indsatsen har haft positive resultater, idet borgerrådgiveren har fået mails fra borgere, der har følt sig godt hjulpet - og i flere tilfælde har været overraskede over, at en klage eller henvendelse faktisk fik den ønskede effekt.
I rapporten beskriver borgerrådgiveren også, at han støder på en del frustration hos borgere, der ikke får svar på deres henvendelser til forvaltningen. Og han understreger, at uanset årsagerne til de manglende besvarelser - travlhed, ferie, sagsbehandlerskift og urealistiske forventninger fra borgerne - så skaber de manglende svar typisk frustration og en følelse af, at man som borger ikke bliver taget seriøst.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.