Genstart kan booste klimaet

Coronakrisen kan gøre det nemmere at nå Danmarks klimamål, hvis den grønne omstilling kommer i fokus for genopretningspakkerne, vurderer centrale klimapartnerskaber.
4. MAJ 2020 8.36

For under to måneder siden afleverede regeringens klimapartnerskaber deres anbefalinger til, hvordan Danmark skal nå det ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Siden er verden forandret, og coronakrisen har undermineret økonomien.

Men forudsætningerne for anbefalingerne er med enkelte mindre undtagelser ikke ændret, og tidsplanen – og succesen – afhænger først og fremmest af, hvor grønne genopretningspakkerne bliver i Danmark, EU og resten af verden. Det vurderer centrale klimapartnerskaber over for Ingeniøren.

Mads Nipper, administrerende direktør for Grundfos og formand for produktionsvirksomhedernes klimapartnerskab, påpeger, at selvom coronakrisen lige nu er særdeles alvorlig, så er klimakrisen langt mere omvæltende for samfundet:

- I den rapport, vi indleverede, viste vi, at der findes en rentabel løsning på at nå de 70 pct. for produktionsvirksomhederne – det mål skal vi ikke ændre på. Og hvis økonomien får en saltvandsindsprøjtning i en grøn retning, så er der alle muligheder for at tage et kæmpeskridt i den rigtige retning, siger Mads Nipper.

Brug for en nystart, ikke en genstart

Lars Schrøder, administrerende direktør i Aarhus Vand og næstformand for partnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, er enig:

- I første omgang kan eksporten blive ramt, fordi landene i et vist omfang lukker sig om sig selv. Men internationale hjælpepakker, der har fokus på grøn omstilling, vil kunne hjælpe Danmark, fordi vi har gode ressourceeffektive cases, der spiller godt ind i den cirkulære økonomi og ønsket om at reducere CO2-udledningen, siger han.

Lars Schrøder tilføjer som andre af fagfolkene over for Ingeniøren, at en lavere oliepris kan gøre tilbagebetalingstiden på f.eks. investeringer i grøn energi længere, men at det ikke vil ændre grundlæggende på cost-benefit-analyserne på langt sigt – da det er billigere at forebygge end at tilpasse sig voldsomme klimaændringer.

- Det er nødvendigt, at de kommende hjælpepakker understøtter en nystart, ikke en genstart, siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi og leder af sekretariat og advisory board for partnerskabet for energi og forsyning.

esl

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev