
93.746 personer har indtil videre fået to vaccinestik mod covid-19 herhjemme og er dermed færdigvaccineret. Planen er, at alle danskere skal tilbydes vaccinen, og at de to stik skal gives inden 4. juli.
Men hvor længe varer effekten af vaccinen? Og kan man som vaccineret alligevel blive smittet og bære smitten videre, uden at man selv bliver syg?
Det vil forskere på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital samt Nordsjællands Hospital nu undersøge. Over de næste godt to år vil de studere effekten af coronavaccinerne ved at måle antistoffer hos ansatte på de tre hospitaler og flere tusind patienter.
3.000 ansatte og 500 patienter deltager allerede nu i studiet, som i alt vil kunne inkludere op til 10.000 ansatte ved de tre hospitaler og op til 6000 patienter.
- Fordi covid-19 er en så relativt ny sygdom, og fordi flere af vaccinerne er baseret på nye teknikker, ved vi ikke, hvor længe vaccinerne beskytter. Er det som med influenza, hvor det er nødvendigt med en vaccination om året, eller holder vaccinen et halvt år, to år eller måske længere? Det er uvist med covid-19 og derfor noget af det, vi vil undersøge, siger overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet Susanne Dam Poulsen.
Forrest i kø
Læger og sygeplejersker er selv blandt de forreste i køen til at modtage vaccinen. Det samme er patienter på sygehuse, hvis de er i særlig risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19.
Ved hjælp af blodprøver fra sygehusansatte og patienter vil forskerne måle, hvor længe antistofferne fra vaccinen bliver i blodet. Deltagerne følges med antistofmålinger før første og andet vaccinestik samt efter 3, 6, 12, 18 og 24 måneder.
Lægerne ser samtidig på, om der er risiko for, at man kan blive smittet, selv om man er vaccineret. De vil også undersøge, om man efter en vaccination kan bære smitten uden selv at blive syg.
Studiet vil også se på, om der er forskel på, hvordan immunforsvaret reagerer på vaccinen afhængig af alder, køn, størrelse og andre forhold. Gennem studiet kan forskerne også følge de forskellige mutationer af coronavirus og opdage, hvis en mutation viser sig at være dårligere dækket af vaccinen.
Deltagerne følges i studiet i to år efter sidste vaccinestik. Herefter skal data behandles, inden en konklusion på studiet vil være klar.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.