En aflyst udbudsrunde vil koste arbejdspladser
Hver tiende job I Esbjerg er relateret til olieindustrien.
Foto: Roussel Marc, Total

En aflyst udbudsrunde vil koste arbejdspladser

Det kan skræmme investorer væk, hvis Danmark aflyser en ottende udbudsrunde i Nordsøen. Det kan koste mange arbejdspladser, hvilket der ikke er taget højde for i klimarådets rapport, lyder det fra Dansk Metal.
5. JUN 2020 13.49

Klimarådet anbefalede i denne uge regeringen til at aflyse den ottende udbudsrunde i Nordseø.

Men hvis regeringen følger rådet og aflyser den ottende udbudsrunde i Nordsøen, kan det skræmme investorer væk og dermed bringe tusindvis af jobs i offshore-sektoren i fare, skriver Politiken

- Isoleret set har ottende udbudsrunde begrænset effekt på arbejdsmarkedet, men at sende et signal om, at det ikke kan betale sig at investere i dansk olieproduktion, vil have stor effekt. Investorer vil ikke turde investere i dansk olieproduktion, og på den lange bane kan det gå ud over rigtig mange arbejdspladser, da det ødelægger industrien, siger direktør i Oil and Gas Martin Næsby til avisen. 

Den bekymring deles af Esbjergs borgmester Jesper Rasmussen (V), som advarer mod, at det vil få store konsekvenser i Esbjerg, hvor hver tiende job er relateret til olieindustrien, hvis udbudsrunden aflyses. 

Image eller arbejdspladser

Den holdning deles også i Dansk Metal, som mener, at Klimarådets rapport kun tager højde for klimaet. 

- Klimarådet vurderer kun ud fra klimamæssige hensyn, men i sagen om 8. udbudsrunde er der jo også et andet og fuldstændig vigtigt element omkring arbejdspladser og økonomi. Den del er de ikke blevet bedt om at regne på, og når politikerne skal træffe en beslutning, så skal de jo have det hensyn med, at mange danskere vil miste deres arbejdspladser, siger Dansk Metals cheføkonom, Thomas Søby. 

Klimarådet hæfter sig særligt ved Danmarks internationale image, når de anbefaler at aflyse en ny udbudsrunde i Nordsøen. Og det er et dyrt købt image, når det koster arbejdspladser, mener Thomas Søby. 

- Klimarådets bedste argument for ikke at gennemføre 8. udbudsrunde er signalværdien til omverdenen. Jeg anerkender, at Danmark har en vigtig position som rollemodel, men jeg synes det er voldsomt at ofre tusindvis af arbejdspladser i hele Danmark og offentlige indtægter på en aflysning, der har begrænsede reelle effekter

esl

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev