Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Demokratiets svar på Roskildefestival

FOLKEMØDE Folkemødet igang. Mellem 5.000 og 6.000 politisk interesserede vil i de kommende fire dage lave politik
15. JUN 2011 13.27

Af Claus Theilgaard

BORNHOLM: Borgmester på Bornholm, Winni Grossbøll (S), har netop åbnet fire dage med politik i Allinge på Bornholm. Mellem 5.000 og 6.000 politisk interesserede vil i de kommende fire dage lave politik og lade meninger brydes.

- Det her er demokratiets svar på Roskilde-festivalen, sagde borgmesteren i sin velkomst og fandt det selvfølgeligt at placere et politisk folkemøde på Bornholm på grund af den helt unikke og smukke natur med klipper og hav.

- Det var indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder, der oprindeligt fik idéen til et folkemøde på Bornholm. Han betegnede mødet som en Roskildefestival med kultur, ånd og politik ...og lidt mindre øl.

- Det her skal være noget andet end i Folketinget, hvor en politiker rejser sig op og siger ingenting, hvorefter de andre erklærer sig uenige, sagde Bertel Haarder.

Men det - som den lokale borgmester siger - så laves det meste politik i kommuner og regioner. Og det er en sag for især KL-formand, Jan Trøjborg:
- Vi skal væk fra, at Folketinget profilere sig på enkeltsager, som kommunerne har ansvaret for. Demokratiet har det bedst, hvis vi har en klar ansvarsfordeling mellem kommuner, regioner og stat, sagde Jan Trøjborg og understregede, at kommunerne deltager i ansvaret at finde løsningen på samfundets store problemer.

- Blandt de demokratiske problemer påpegede Trøjborg, at stemmeprocenten efter kommunalreformen ikke har været lavere i 35 år.

- Der er 20. pct. færre kandidater i dag. Og det selvom unge er mindst ligeså engagerede som tidligere. V i skal have skabt en forbindelse mellem de unges politiske engagement og de nuværende demokratiske institutioner, sagde Trøjborg og lancerede en demokratistafet.