Danske storbanker investerer mia. i nye kulkraftværker

Banker har milliarder af kroner investeret i selskaber, der bygger nye kulkraftværker. Det står i stor kontrast til udmeldinger om at efterleve Parisaftalen.
19. MAJ 2020 8.49

Nordea, Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og flere andre banker har milliarder af kroner investeret i selskaber, der bygger nye kulkraftværker. Det står i stor kontrast til bankernes udmeldinger om at bidrage til at udfase kul og støtte Parisaftalen og FN’s verdensmål.

Nordea vil nu gennemgå sine investeringer og opdatere ansvarlighedspolitikken. Danske Bank erkender, at de ikke har politikker for området, men ser ikke anledning til at foretage sig noget.

Den samlede planlagte megawatt kapacitetsudvikling i nye kulkraftværker i verden svarer til energien fra 100.000 af Ørsteds største vindmøller, og er syv gange større end de planlagte kapacitetsudvidelser i solenergi.

Flere af bankerne har i deres respektive politik for ansvarlige investeringer opstillet begrænsninger, når det gælder investeringer i kulminer og kulbaserede energiselskaber. Men ansvarlighedspolitikkerne er hullede som en si, og gælder ikke opførelse af nye kulkraftværker eller andre led i leverandørkæden.

Danske banker trækker altså med den ene hånd grænser for investeringer i energivirksomheder med omsætning hentet fra kulafbrænding, samtidig med at de med den anden hånd massivt finansierer etableringen af nye kulkraftværker. Dermed støtter bankerne aktivt den fortsat øgede kapacitet af energi fra kul.

Danske Bank: Ingen restriktioner

- Vi finansierer selvfølgelig ikke bevidst nye kulkraftværker, men vi vil nøje gennemgå den tilsendte liste for at se, om der er noget, vi har misset, siger Eric Pedersen, chef for ansvarlige investeringer i Nordea Asset Management.

Fra Danske Bank lyder det:

- Vi har ingen restriktioner på underleverandører til kulkraftsværker. Vores forvaltere har dog adgang til værktøjer og analyser ift. at kunne integrere bæredygtighed i deres forvaltning, oplyser presseansvarlig Claes Lautrup Cunliffe fra Danske Bank Wealth Management.

Nordea har samlet set investeringer for 455 mio. USD. Danske Bank og SparInvest har henholdsvis investeringer for 150 og 81 mio. USD i selskaber, der udvikler kulkraftværker.

Nordea har investeringer for 8 mio. USD i det indiske NTPC. Selskabet er verdens største udvikler af kulkraftværker (målt på MegaWatt kapacitet) og planlægger nye værker med en samlet kapacitet på 31.640 MW – svarende til 4.000 af Ørsteds største vindmøller.

Nordea har også investering i China Resources Power Holding, der er verdens ellevtestørste udvikler af kulkraftværker. Danske Bank kan fremvise investering i bl.a. State Development and Investment Corporation og PLN (Persero), hvor omsætningerne fra kulkraftværker langt overstiger 30 procent.

Også Lån & Spar, Nykredit, Saxo Bank, Sydbank og Nykredit har investeringer i kulkraftværker.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev