DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Danmarks største CO<sub>2</sub>-udleder skal reducere med 660.000 ton
Aalborg Portland er landets største CO2-udleder.
Foto: Steen Agger, Ritzau Scanpix

Danmarks største CO2-udleder skal reducere med 660.000 ton

Regeringen indgår onsdag en samarbejdsaftale med Danmarks største enkeltudleder af CO2, Aalborg Portland.
16. SEP 2020 8.34

AALBORG: Med en ny aftale med regeringen forpligter cementproducenten Aalborg Portland sig til at reducere sin CO2-udledning med 660.000 ton frem mod 2030 samt til senere reduktioner.

- Det er en virksomhed, som nu går fra at være en stor del af problemet til at blive en stor del af løsningen. Det, synes vi i regeringen, er den måde, man skal se på de her ting, siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Han peger på, at verden også i fremtiden får brug for cement. Derfor handler det om at gøre vilkårene for en virksomhed som Aalborg Portland så gode som muligt, så den kan producere mere klimavenligt.

Ifølge regeringen svarer reduktionen på 660.000 ton CO2 til at fjerne 250.000 biler fra vejene i Danmark, eller at CO2-udledningen fra omkring 70.000 danskere fjernes. 

Omfanget svarer til knap tre pct. af de 20 mio. ton CO2, Danmark skal reducere med frem til 2030.

Fossile brændsler udfases

Et stort flertal i Folketinget satte med klimaloven sidste år et mål om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030 set i forhold til niveauet i 1990. Danmark skal efter planen være CO2-neutralt i 2050.

Regeringen ser samarbejdsaftalen med Aalborg Portland som en slags skabelon for fremtidige samarbejder mellem regeringen og andre store danske CO2-udledere.

- Det er regeringens klare ambition, at det her skal være første skridt. Vi tror meget på, at man med et meget tæt samarbejde mellem myndigheder, stat og virksomheder kan udvikle nye metoder til at producere mange af de ting, vi producerer her i landet, siger Dan Jørgensen.

Aalborg Portland vil blandt andet gå efter at udfase fossile brændsler, lave energieffektivisering og CO2-fangst og forøge brugen af alternative eller CO2-neutrale brændsler. Derudover vil virksomheden lave grønne cementprodukter og levere CO2-neutral fjernvarme til over 75.000 husstande.


ka / Ritzau