Balance-organisationer enten lukker eller opruster efter udligningsreform

Med afskaffelsen af hovedstadsudligningen har Bedre Balance opnået sit mål og nedlægger sig selv. Balance Danmark har bredere sigte og mener, at der stadig er slag, der skal slås.

To af de organisationer der på en række kommuners vegne kæmpede for en ændring af udligningssystemet, har draget vidt forskellige konklusioner af den udligningsreform, der blev aftalt af et stort folketingsflertal og præsenteret tidligere på måneden.

Bedre Balance (otte kommuner) nedlægger sig selv, og Balance Danmark (23 kommuner og 12 andre interessenter) opruster med en udvidet bestyrelse.

Begge balance-organisationer konstaterer, at udligningsreformen har opfyldt (nogle af) de to organisationers mål. For Bedre Balance i en grad, så organisationen ikke længere har noget formål.

'Da Bedre Balances fælles samlingspunkt har været at arbejde for et énstrenget udligningssystem, der nu bliver en realitet, har vi besluttet os for at nedlægge Bedre Balance,' erklæres det usentimentalt på organisationens hjemmeside.

Bredere formål end udligning

I Balance Danmark, der tidligere hed Danmark på Vippen, er formålet bredere end blot afskaffelse af hovedstadsudligningen, nemlig at være et videncenter for geografisk balance. Der er også stadig en kamp, der skal kæmpes, når det gælder boligskattereform og kommunernes registrering af deres borgere, siger et af de nye bestyrelsesmedlemmer, Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), i en kommentar.

Han er det ene af de to medlemmer, som bestyrelsen blev udvidet med på en skriftlig generalforsamling, hvor alle siddende bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt. Det andet nye bestyrelsesmedlem er sociolog og ph.d.-studerende Birthe Linddal, mens de genvalgte er borgmestrene Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg (næstformand), Erik Lauritzen (S), Sønderborg, Ib Lauritsen (V), Ikast-Brande, Holger Schou Rasmussen (S), Lolland, viceborgmester Lars Erik Hornemann (V), Svendborg, historiker, dr.phil., forfatter og foredragsholder Michael Böss og adm. direktør Kim Ruberg fra Jøp, Ove & Myrthu (formand).

Tre af de otte kommuner bag den nedlagte organisation Bedre Balance er fortsat med i Balance Danmark. Det er Esbjerg, Odsherred og Vordingborg, mens de fem udenfor er Assens, Herning, Holstebro, Randers, og Slagelse.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev