Fjernvarme på haveaffald både det første og det sidste

Dall Energy fra Hørsholm vandt via EU-udbud opgaven med at opføre et nyt fjernvarmeværk i Sorø. Det kom kun i stand, fordi værket var i udbud, inden nye regler trådte i kraft primo 2019.
3. JUN 2020 12.40

SORØ: Borgernes eget have- og parkaffald er med afstand den mest bæredygtige form for biomasse, som samtidig giver store besparelser på varmeregningen og i CO2-regnskabet, konstaterer det sydsjællandske affalds- og energiselskab AffaldPlus, der i dag tager første spadestik til et nyt fjernvarmeværk i Sorø.

Gert Jørgensen (K) kan blive både den første og den sidste borgmester til at igangsætte Danmarks og verdens første kraftvarmeværk med have- og parkaffald som primær energikilde.

Forud for beslutningen tidligere i år om at vælge have- og parkaffaldsløsningen havde Affald Plus foretaget grundige beregninger.

- Vi regnede på en lang række scenarier med forskellige energikilder, og det stod klart, når vi sammenlignede, at have- og parkaffaldsløsningen ikke blot er den billigste for forbrugerne, det er også den klart mest klimavenlige løsning, siger energichef i AffaldPlus Ole Andersen.

Alligevel kan kraftvarmeværket i Sorø ende med at blive både det første og det sidste i Danmark, der er baseret på haveaffald. Det skyldes regler, som reelt forhindrer andre kommuner at bygge tilsvarende decentrale værker. Tværtimod falder mange gode projekter til jorden, fordi gældende regler fortsat fremmer projekter baseret på klimabelastende naturgas.

- Klimadagsordenen er stærk og vi skal bruge grønne ressourcer til grøn varme. Vi håber derfor regeringen får held med at ændre de forældede regler i en ny klimaaftale, siger udviklingschef i Dansk Fjernvarme Kim Behnke.

- Vi mener, at de klimabelastende energikilder ikke skal være en mulighed længere, særligt ikke, når vi har gode grønne alternativer, der oven i købet kan give fjernvarmekunderne den billigste pris. Så det haster med at ændre de forældede regler, tilføjer han.

Det er Dall Energy fra Hørsholm som via EU-udbud har vundet opgaven med at opføre fjernvarmeværket i Sorø, som kun kom i stand, fordi værket var i udbud inden de nye regler trådte i kraft primo 2019.

 siger administrerende direktør i Dall Energy, Jens Dall Bentzen, der samtidig er frustreret over reglerne.

- Vi kan slet ikke få reglerne til at harmonere med klimaministerens ambition om at sikre klimavenlig og prisbillig fjernvarme til danskerne, siger han.

For Dall Energy har reglerne vidtrækkende konsekvenser for virksomhedens eksportambitioner.

- Der er stor interesse for vores teknologi i Frankrig og Tyskland. Og vi har allerede indgået aftale om at opføre et fjernvarmeværk baseret på have- og parkaffald i Frankrig. Men det er et kæmpe problem for os, at vi ikke kan dokumentere løsningen i større omfang på vores eget hjemmemarked, siger Jens Dall Bentzen.

Han tilføjer, at Danmark er det eneste land i Europa, som spænder ben for at udnytte bæredygtig biomasse i lokale fjernvarmeværker.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev