Regioners fremtid uvis efter statsministerens nytårstale
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Regioners fremtid uvis efter statsministerens nytårstale

DF hører nytårstalen som et budskab om, at Løkke er klar til at skrotte regionerne. Men det er regionernes frontfigur helt uenig i.
2. JAN 2019 5.47

Et Rusland, der vil knægte ytringsfriheden. Et USA, der er sig selv nok og forlader klimaaftalen fra Paris. Og et Storbritannien, der er på vej ud af EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trak de internationale linjer op i sin nytårstale. Men det indenrigspolitiske spørgsmål, som mange havde håbet han ville give svar på, lod han stå åbent:

Hvordan skal det danske sundhedsvæsen organiseres fremover?

Regeringen har nemlig for længe siden bebudet en reform af sundhedsvæsnet, der i dag er styret af 205 folkevalgte politikere i fem regioner. Men de må vente lidt endnu på at finde ud af, om deres hverv skal nedlægges.

- I det nye år vil jeg fremlægge mit bud på forsvarlige forbedringer. Med afsæt i 21 nye sundhedsfællesskaber helt tæt på. Bygget på personalets faglighed. Og hvor vi for alvor sætter patienten før systemet, sagde Løkke.

De 21 sundhedsfællesskaber, der skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge, nævnte statsministeren allerede i sin tale ved Folketingets åbning i efteråret.

To tolkninger
Selv om Løkke altså ikke nævner regionerne direkte, så hører Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, nytårstalen som et budskab om, at statsministeren er klar til at skrotte regionerne.

- De 21 sundhedsfællesskaber, som Løkke nævner, må betyde, at det også for ham er et sundhedsvæsen, der i fremtiden skal drives uden regionerne, siger DF-formanden.

DF er ikke det eneste parti i blå blok, som ønsker regionerne skrottet. Det samme gør regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative.

Venstre har indtil videre afholdt sig fra at fortælle, hvad partiet fremover vil med regionerne, hvis hovedopgave er at styre og administrere sundhedsvæsnet.

Thulesen Dahl kalder det for 'helt naturligt', at regeringen i sit sundhedsudspil skriver, at regionerne ønskes nedlagt. Men det er der slet ikke opbakning til i Venstres regionale bagland.

Formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose, der som den eneste V-politiker står i spidsen for en region, er også er formand for Danske Regioner, og hun sender en kraftig opfordring til at bevare regionerne.

- Jeg synes faktisk, at det er vigtigt, at det er nogle med demokratisk legitimitet, der står med beslutningerne, siger Lose.

På midten
Politisk kommentator Helle Ib fra dagbladet Børsen vurderer, at det er helt bevidst, at Løkke ikke foreslår noget konkret om regionerne.

- Det er en statsminister, som godt ved, at valget nærmer sig. Nytårstalen bærer præg af, at han meget gerne vil stå som den samlende og ansvarlige figur på midten af dansk politik, siger Helle Ib.

- Man må sige, at en socialdemokratisk statsminister kunne også have holdt den tale, tilføjer hun.

I oppositionen hæfter de ledende politikere sig mest ved alt det, Løkke ikke kom ind på - hvidvask, udbytteskat og stressede børn, eksempelvis.

- Talen viser, at regeringen er kørt fast. Ingen visioner, ingen vilje, lyder dommen fra politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

- Det eneste, regeringen har tilbage, er en sundhedsreform, som vi frygter vil føre til mere centralisering og usikkerhed.

Ritzau


Læs nytårstalen.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt