Midtjysk metode kan forudsige stigende grundvand
Metoden tTEM (towed Transient ElectroMagnetic) i brug på hhv. mark og Sunds Sø. Metoden kan at kortlægge af de øverste 50-60 meter af jordsøjlen, og data kan bruges til at opnå både bedre vandkvalitet og færre oversvømmelser.
Foto: Aarhus Universitet

Midtjysk metode kan forudsige stigende grundvand

Erfaringer fra Sunds Sø nær Herning er videreudviklet, så de kan bruges ved Mississippi
21. DEC 2018 12.46

MIDTJYLLAND: Klimaforandringerne får gradvist grundvandet til at stige og øger risikoen for oversvømmelser i byer og på landbrugsjord. Men nu har forsøg fra bl.a. Sunds Sø nær Herning bidraget til, en yderst effektiv metode til at forudsige stigende grundvand og dermed oversvømmelser. Sunds-erfaringerne er allerede videreudviklet, så de kan bruges på Mississippi-deltaet i USA, oplyser Region Midtjylland.

Metoden til at kortlægge undergrunden og dermed forudsige fremtidige oversvømmelser kommer fra EU-projektet TOPSOIL, som Region Midtjylland er projektleder på. 

Metoden kaldes tTEM (towed Transient ElectroMagnetic). tTEM-udstyret er placeret på to slæder og er ca. 15 meter langt. Det trækkes for eksempel hen over marker eller efter en båd. 

- Opfindelsen af tTEM er banebrydende og viser allerede, hvor stort et potentiale den har, når vi skal finde løsninger på klimaforandringerne, for det er vigtigt at kende til den øvre geologi. Det er nyttigt i TOPSOIL-projektet og kan blive det generelt, når vi skal forudsige oversvømmelser. Men det åbner også muligheder for eksport af både tekniske løsninger og viden, forklarer regionens projektleder, geolog Flemming Jørgensen i en pressemeddelelse fra TOPSOIL. 

Nye løsninger til globale forandringer 
TOPSOIL-projektets formål er at kunne forudsige oversvømmelser forårsaget af den stigende grundvandsstand, men projektet arbejder også med løsninger for at øge vandkvaliteten. 

- I Region Midtjylland arbejder vi i det daglige for at beskytte grundvandet og sikre rent drikkevand. Vi har samtidig en ambitiøs tradition for at være med i projekter, der kan sikre nye bæredygtige løsning i forhold til klimaforandringer. TOPSOIL er et godt eksempel på det. Vi har jo også FN's verdensmål in mente, og resultater som det her kan jo netop rykke noget både lokalt og globalt, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V). 

 

Med i TOPSOIL er foruden Region Midtjylland også Aarhus Universitet, Herning og Horsens Kommuner, GEUS (Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) og Region Syddanmark. 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt