dknyt var første offer for groteske momsregler – nu laves de om!
Forestil dig, at du står foran to restauranter. Alle retter på menukortet på den ene restaurant er belagt med moms. Retterne på den konkurrerende restaurant er noget billigere. Her skal der nemlig ikke svares moms. Den har nulmoms.
- Hvilken restaurant ville du vælge?
Det er nok de færreste, der er i tvivl. De vil selvfølgelig gå efter den billigste. På vejen hen til det veldækkede bord, vil mange sikkert undre sig over, at de to restauranter ikke skal betale den samme moms.
– Det er jo konkurrenceforvridende, vil din ledsager nok konstatere imens, der hentes billig vin af kostbar aftapning, der er indkøbt for støttekroner, der beregnes efter antallet af tjenere.
Sådan er situationen i mediebranchen. Og har været det de sidste 17 år. Problemet opstod, da medievirksomheden dknyt.dk helt tilbage i 2001, blev grundlagt.
Da selskabet blev dannet gjorde det daværende Told & Skat klart, at dknyt ikke skulle opkræve og indberette købsmoms.
- Der er jo tale om journalistik. Og journalistik er fritaget fra moms, var den klare melding. Aviserne er jo heller ikke momsbelagt, lød den indlysende forklaring.
Redaktionen på dknyt gik i gang. Læserne var glade og en del blev hurtigt kunder. Efter nogle måneder modtog dknyt et nyt brev fra Told og Skat på adressen i Roskilde. Af brevet fremgik det, at dknyt alligevel ikke var nulmomset. Men skulle svare moms – oven i købet med tilbagevirkende kraft. Og så blev der henvist til EU’s 5. momsdirektiv.
Told & Skat vidste ikke bedre dengang. Der var ikke nogen fortilfælde. dknyt var formentligt verdens første fritstående netmedie, der havde fundet en formel, hvor der kunne tages penge for god og uafhængig journalistik.
Årelang kamp
Brevet fra Told og Skat blev starten på en årelang kamp for en konkurrencemæssig ligestilling mellem trykte statsstøttede trykte medier og nye digitale medier. En kamp som stadigt flere medier og organisationer bakker op om og som fra starten har mødt stor sympati fra de fleste politikere. Uden de dog har kunnet komme igennem med en momsmæssig ligestilling.
Sådan har det været. Altså indtil nu.
Kulturminister Mette Bock fremlagde torsdag regeringens udspil til et medieforlig. Et væsentligt element er her, at der skal gennemføres en ligestilling mellem digitale medier og trykte medier. Alle skal være nulmomset. De skal konkurrere på lige fod. På kvalitet.
Nu er der god grund til afvente et endeligt forlig, der ventes inden sommer. Men mon ikke, at alle mediepolitikere efterhånden har indset, at det ikke er holdbart med den konkurrence-forvridende moms.
Hvis de er i tvivl, kan de rette henvendelse til hotel- og restaurationsbranchens organisation, HORESTA, og spørge om deres holdning til et forslag om, at det fremover kun er restauranter på ulige gadenumre, der skal svare moms af maden.
Ligesom i mediebranchen!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.