dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
KV17: 13 K-borgmestre stiller op igen - men ikke den nye
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Foto

KV17: 13 K-borgmestre stiller op igen - men ikke den nye

OPDATERET: 14 borgmestre er De Konservative nu oppe på - med Thisted-borgmester Lene Kjelgaard Jensen som den allernyeste i flokken - hun er dog ikke partiets spids
22. JUN 2017 13.50

Efter de to seneste opstillingsmøder i konservativt ledede kommuner - i Gentofte og Vallensbæk - står det fast, at samtlige 14 K-borgmestre nu er udpeget til at stille op igen som deres partis spidskandidater.

For at begynde i den tunge ende, så gælder det ikke mindst i netop de to kommuner, hvor partiet har absolut flertal: Gentofte, hvor Hans Toft, der har haft posten siden 1993, er næstlængst siddende borgmester, og altså skal forsøge at fastholde de 11 ud af 19 pladser.

I Vallensbæk er der også absolut flertal - 8 ud af 15 pladser til liste C - og her er det igen Henrik Rasmussen, der står øverst til KV17. Han kom til i 2010 som den bare tredje borgmester i den lille hovedstadskommune - en af de allermindste - der siden kommunalreformen i 1970 udelukkende har haft konservative førstemænd. Først netop afdøde Poul Hansen, der i 1994 blev afløst af Kurt Hockerup, der døde i 2010.

Andre af partiets strongholds er Frederiksberg, der altid har haft den grønne partifarve på borgmesterkontoret, og hvor Jørgen Glenthøj igen er spids. Han efterfulgte i 2009 Mads Lebech, der brat stoppede i kommunalpolitik til fordel for en chefstilling i det private erhvervsliv. K gik ved KV13 tilbage fra 12 til 10 ud af 25 pladser og konstituerede sig med R, V og LA. Partiet mistede i denne periode Margit Ørsted til fordel for V. K-gruppen kom siden op på 10 igen, da den ellers radikale rådmand Morten Jung hellere ville være konservativ, da han ikke blev radikal spids. 

Også Høje-Taastrup kan regnes for et ret sikkert konservativt kort - med KL-udvalgsformand Michael Ziegler ved roret. Han er spids igen i vestegnskommunen, der altid enten har haft S- eller K-borgmester. K fik ved KV13 9 ud af 21 pladser og konstituerede sig med V og DF.

Længere mod nord i Allerød var der ved KV13 voldsom politisk turbulens, der endte med Jørgen Johansen som kompromis-borgmester, der kunne skabe et flertal i en noget opsplittet kommunalbestyrelse efter aftalebrud i den borgerlige lejr. Et flertal, der kun blev til noget, da socialdemokraten Lea Herdal gik solo, stemte for Jørgen Johansen, blev smidt ud af S - og i dag iøvrigt repræsenterer ALT. K har stadig sine 6 mandater ud af ialt 21.

Også i Hillerød stiller Dorthe Meldgaard op igen, og her bliver der under alle omstændigheder igen politisk valgdrama, da hun - og dermed partiet - ved KV13 brød en borgerlig aftale og gik sammen med den røde fløj. Denne gang er der ingen borgerlig forbrødring, og om borgmestereffekten er nok til at bevare de 3 K-mandater i det 27 mand store byråd, er et af de store spørgsmål. De store partier byder på samme kandidater som sidst: Tidligere borgmester Kirsten Jensen (S) samt Klaus Marcussen (V).

I Helsingør stiller Benedikte Kiær, der sidder i sin første periode op igen. Hun genvandt ved KV13 kommunen som K-land efter en periode med V-styre. Partiet mønstrer her 9 mandater ud af de ialt 25, og den tidligere socialminister har konstitueret sig med V, DF og R.

I Hørsholm sidder Morten Slotved for bordenden og er spids igen. I perioden har K-gruppen mistet Anders Vestergaard til LA og modtaget Esben Dyekjær fra V, så den stadig består af 8 ud af de 19 mandater. Slotved dannede ved KV13 en alliance mellem K, R, S og Borgerlisten og er nu borgmester i sin anden periode.

I Lyngby-Taarbæk har der ligesom i Høje-Taastrup altid været enten K- eller S-styre, og efter KV13 blev Sofia Osmani borgmester med støtte fra S, SF og LA - 13 ud af 21 mandater. K havde selv 5 pladser efter valget og er i perioden blevet suppleret med en afhopper fra V, Dorthe la Cour, så gruppen nu tæller 6.

I Sorø sidder borgmester Gert Jørgensen i sin første periode efter at have afløst veteranen Ivan Hansen (S), der havde været borgmester i 24 år. Gert Jørgensen er klar som K-spids igen og har senest måttet se K-gruppen skrumpe fra 6 til 5, da Johannes Lumholt hoppede af til fordel for Nye Borgerlige.

Også i Køge stiller Flemming Christensen op igen - og er et eksempel på, at man godt kan stå i spidsen for et byråd på 27 - selv om ens parti kun fik 2 mandater. Her var konstitueringen ved KV13 noget rodet og betød bl.a. en opsplitning af DF-gruppen, hvor René Jespersen og Søren Brask kun ville støtte en rent borgerlig alliance, blev ekskluderet fra DF og siden havnede i V-gruppen.

I Viborg er Torsten Nielsen på K-banen igen som spids efter at have været borgmester det meste af denne byrådsperiode. Han overtog nuværende justitsminister og K-formand Søren Pape Poulsens post og koalition af K-S-SF. I det 31 mand store byråd sidder K på 5 pladser, efter at have mistet Anna Margrethe Engbæk Schmidt til R.

I Vesthimmerland sidder borgmester Knud Kristensen i sin anden periode og har haft en del modgang det seneste år, når det gælder habilitets- og byggesager. Han er selv entrepenør i kommunen, hvor K-gruppen bl.a. på den mistillids-konto har sagt farvel til Kirsten Moesgaard og nu er på 9 ud af 27. Knud Kristensen har sit partis opbakning som spids igen.

Allernyest i rækken af K-borgmestre - nummer 14 i denne periode - er den tidligere V-borgmester i Thisted Lene Kjelgaard Jensen, der først blev vraget som V-spids til valget til fordel for Niels Jørgen Pedersen og som så efter nogle måneder forlod V til fordel for K, der dog har Torben Overgaard som spids. K-gruppen tæller dermed 4, da også Per Skovmose har skiftet fra V til K.

Rettelse 23. juni: Af den første version fremgik det ved en fejl, at Lene Kjelgaard Jensen i Thisted skulle være spids for K.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.