Papirdrengen - en sælsom rejse mod at blive en rigtig dreng

'Papirdrengen' - en sælsom rejse mod at blive en rigtig dreng

ANMELDELSE Drengen Cairo bliver til papir, da hans cirkusstjernemor falder ned fra sin line og dør. Og når man er af papir, skal man holde sig langt væk fra vand, store sakse og forfattere, som spærrer én inde i en billedramme

Af Paul Hegedahl

Tina Sakura Bestle;
'Papirdrengen'
illustreret med tegninger af Per Dybvig;
Gyldendal, København 2010.
165 s., indb., 15 x 21,5 cm.
kr. 274,95 inkl. moms.
ISBN 978-87-02-09112-0.
Forfatteren fik et arbejdslegat fra Kunststyrelsen
i forbindelse med arbejdet med bogen.

 'Cirkus holdt en fin begravelse, for min mor var jo en stjerne, den største linedanser nogensinde. Og så kørte de uden mig. Vogn efter vogn skramlede de vær fra kirkegården, mens min stjernemor skinnede i en kasse alt for dybt ned i den mørke jord.
  Lige dér begyndte det med papiret. Jeg vidste det ikke. Følte mig bare pludselig så træt. Men hvis jeg havde kigget ind under tøjet, ville jeg have set papir i stedet for hud, der hvor hjertet sidder. Det er altid hjertet, der først bliver tyndt, tror jeg.'

Drengen Cairo, der har boet godt og trygt i cirkus, bliver til papir, da hans cirkusstjernemor falder ned fra sin line og dør. Han må forlade cirkus og begiver sig ud på en lang rejse mod igen at blive en rigtig dreng med blod og muskler og alt det der. Undervejs bliver han helt bevidst om, at når man er af papir, skal man holde sig langt væk fra vand, store sakse og forfattere, som kan finde på at spærre en inde i en billedramme - især det der med sakse kan godt blive skæbnesvangert - men også på en ejendommelig måde føre til noget godt.

Cairo starter sin lange rejse med at komme på børnehjem, hvor han møder drengen Ib Christian - også kaldet pletten. Han bliver adopteret, men fortsætter ud i verden. Han bliver bl.a. til en F-16 papirflyver, der lander blandt spioner. Han søger hjælp hos Gud - men hun hverken kan eller vil hjælpe. Rent faktisk har hun opgivet os og er ved at flytte: 'Jeg har fundet en fjern galakse, hvor jeg kan starte på en frisk', siger hun.

Cairo møder også en Tiger, der heller ikke er en helt almindelig tiger - og så møder han Ella med fregnerne. Hun er løbet hjemmefra for at slippe for forældrenes skænderier. Nu bor hun i en lille hytte på stranden og drømmer om at få et stort varmt knus af en blæksprutte. Godt nok er hun en skrap moster, men måske kan Cairo og Ella hjælpe hinanden.

Om forfatteren
Tina Sakura Bestle (1975) er cand.mag. i litteraturvidenskab og arbejder som freelanceoversætter. Hun har været elev på Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2001 og debuterede som forfatter i 2004 med billedbøgerne 'Jok' og 'Farsdreng', begge fra Gyldendal. Hun har bidraget til flere antologier med børnelitteratur og gendigtede i 2008 'Hajen fra det mørke dyb' af Peter Bently. Forlaget Flachs. Tina Sakura Bestle skriver desuden hver måned børnesiderne til 'Ud & Se', DSB's månedsmagasin.

Karen Blixen for børn
Dette er en herlig bog for de 7-11 årige - det er den aldersgruppe forlaget synes bogen egner sig til, men den kan nok udvides med et år i hver retning. For de, der er yngre end syv år, vil det så nok være i form af højtlæsning - og samtale om bogen. Fortællingen har fablens spændende og - som det ligger i ordet - fabulerende form, men de emner, der behandles er i høj grad nærværende for børn, Begreber som død, venskab, tillid og troskab - og hvem er jeg? Man kan kalde det Karen Blixen for børn - men nok med en gennemgående mere optimistisk livsholdning.

"Så gik vi ud på vejen. Gik i stilhed.
  Efter noget tid hviskede Pletten:
  'Er det dig?'
  Jeg nikkede.
  'Æj, selvfølgelig er det mig. Hvem skulle det ellers være?'
  'Jeg troede, du havde glemt mig.'
  Så sagde vi ikke noget i lang tid. Jeg forsøgte at hoste en underlig kriller væk. En kriller, der lukkede min hals.
  'Det var altså hele tiden min mening at komme tilbage, ‘ sagde jeg endelig.
  Pletten svarede ikke. Gruset knasede under vores sko.
  'For det er jo ikke helt let at skaffe ordentlige folk til cirkus nu om stunder. Hvis man kender en virkelig god én, der er stærk mand, altså en virkelig, virkelig god én, gælder det om aldrig at lade ham gå'
  Pletten så op mig.
 ' Aldrig?' hviskede han.
  Jeg klemte hans lille radiatorhånd.
  Og med ét kunne jeg mærke mit hjerte. Det slog et sted derind, og i morgen ville vi være ude ved havet. Ved det lille hus og Tiger og Ella med fregnerne.
  'Aldrig, aldrig nogensinde. Det kan jeg godt sige dig, Ib Christian'."

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt