Lis Ravn Ebbesen fejrer 25 år som byrådspolitiker

Lis Ravn Ebbesen fejrer 25 år som byrådspolitiker

I alle 25 år har hun været medlem af Socialudvalget i Kolding Kommune og i årene fra 1993 til 2009 var hun formand for udvalget, hvor hun afløste Villy Søvndal på posten
11. NOV 2010 14.34

KOLDING: Det var et omfattende græsrodsarbejde, der for 25 år siden førte Lis Ravn Ebbesen ind i politik - og direkte ind i SF's byrådsgruppe, da hun stillede op som byrådskandidat for første gang.

Lis Ravn Ebbesen havde nemlig på det tidspunkt i mange år været en markant formand for daginstitutionernes og dagplejens fælles forældreråd, som dengang blev benævnt Forældrenævnet.

Pasningsgaranti?
For 25 år siden eksisterede begrebet pasningsgaranti ikke. Der var lange ventelister for at få sit barn passet i de kommunale ordninger, og Forældrenævnet var særdeles aktiv i bestræbelserne for at få flere pasningspladser oprettet. Ikke mindst formanden, der på det tidspunkt fyldte lige så meget i de lokale avisers spalter som de mest citerede byrådspolitikere.

- Det er egentlig pudsigt, for det var en kendt konservativ person, som jeg var kollega med på Ålykkeskolen, som opfordrede mig til at gå ind i politik. Han mente, at når jeg lagde så mange kræfter i Forældrenævnets arbejde, så kunne jeg lige så godt søge ind dér, hvor der var mest indflydelse, fortæller Lis Ravn Ebbesen.

Det var da Villy Søvndal var gruppeformand for SF i Kolding Byråd, og han opfordrede hende til at stille op. Hun fik et kanonvalg, sprængte partilisten og røg direkte ind på en taburet i byrådssalen på Kolding Rådhus.

Og siden da er det blevet til en lang række af tillidsposter i den politiske verden.

25 år i Socialudvalget
Lis Ravn Ebbesen har i alle 25 år været medlem af Socialudvalget i Kolding Kommune og i årene fra 1993 til 2009 var hun formand for udvalget, hvor hun i øvrigt afløste Villy Søvndal på posten, ligesom hun også overtog posten som gruppeformand for SF i 2005.

I 1993 blev hun af SF også udpeget til at være partiets repræsentant i KL's Social- og Arbejdsmarkedsudvalg, og fra samme år fik hun plads i partiets kommunalpolitiske udvalg (KPLU), hvor hun har været landsformand de seneste fem år.

På den lokale front har Lis Ravn Ebbesen også i en årrække været kulturudvalgsformand under mottoet 'Rock ved kulturen'.

- Dengang hentede den klassiske musik 80 pct. af musikmidlerne, og det ville jeg ændre på, fortæller hun.

- På en studietur til Örebro var der en ildsjæl, der sagde, at det er bedre, de unge banker i et trommeskin, end at de banker hinanden, og det gav inspirationen til Godset, som vi heldigvis fik gennemført med budgetforliget i 1984", siger Lis Ravn Ebbesen.

Men det er ikke mindst på socialområdet, hun har det helt store arbejde gennem årene - både lokalt og på landsplan via Kommunernes Landsforening.

KL's Social- og Arbejdsmarkedsudvalg
I KL's Social- og Arbejdsmarkedsudvalg kommenteres nye lovforslag overfor ministrene inden for beskæftigelses-, social-, sundheds- og seniorområdet.

- Jeg synes, det er spændende at møde og fortælle skiftende ministre om den virkelighed, vi oplever ude i kommunerne, og det samme gælder, når vi i udvalget mødes med andre 'samarbejdspartnere' som fx Folketingets Socialudvalg, Frivillighedrådet eller Den Almindelige Danske Lægeforening.

På den partipolitiske front i KPLU holder hun møder med folketingsgruppen og workshops om kommunalpolitik for partimedlemmer.

Men også lokalt har Lis Ravn Ebbesen sat mange fingeraftryk på social- og børneområdet.

- I Kolding Kommune er der faktisk ikke mange tilbud på socialområdet, jeg ikke selv har været med til at beslutte eller indvie. Hele det frivillige område med flagskibene Folkekøkkenet, Café Paraplyen, hvor jeg i alle årene har siddet i bestyrelsen, Regnbuen, Kulturhuset og bofællesskaberne på Levisonsvej og Ndr. Ringvej", fortæller jubilaren, der som formand for Socialudvalget også har stået for indvielsen af to nye plejehjem, Olivenhaven og Dreyershus.

Og inden Børneområdet blev skilt fra Socialområdet i Kolding Kommune blev der i Lis Ravn Ebbesens formandstid indført pasningsgaranti, og hun indviede i den periode 400 nye institutionspladser, bl.a. Musikbørnehaven, Idrætsbørnehaven og den økologiske institution Under Egen.

Kulturen og de frivillige tilbud
Hvis man spørger Lis Ravn Ebbesen, hvad hun er mest glad for at have været med til at udrette som politiker i Kolding, kommer svaret prompte: Vores mange tilbud til udviklingshæmmede, de frivillige tilbud og Godset.

Lis Ravn Ebbesen er født i Sønderborg men vokset op og har gået i skole i både Sjølund, Vamdrup og Christiansfeld.
Efter et år som klinikelev i Christiansfeld tog hun en HF-eksamen og derefter læreruddannelsen på Kolding Seminarium.

Hendes første lærerstilling var på Sct. Nicolai Skole, og da den blev nedlagt flyttede hun til Ålykkeskolen.
Siden 1987 har hun været lærer på Munkevængets Skole, hvor hun i dag er på nedsat tid.

Lis Ravn Ebbesen er gift med Richardt, og de har døtrene Trine og Line. Og senest er børnebørnene Alma og Asta på henholdsvis 5 og 1 år kommet til (Trines døtre).

Der holdes reception i anledning af Lis Ravn Ebbesens 25 års jubilæum i kantinen på Kolding Rådhus fredag den 19. november kl. 13-15.

Se flere stillinger
Nyhedsbrev