Team Danmark: Dispensation til eliteidrætsklasser i denne måned

Team Danmark: Dispensation til eliteidrætsklasser i denne måned

- Vi er i en god dialog med Undervisningsministeriet, og inden 1. november falder der en aftale på plads, der giver eliteidrætsklasserne en dispensation i tre-fem år
22. OKT 2010 12.33

Af Thomas Jensen

Det fortæller direktør for Team Danmark, Michael Andersen, til dknyt.

Dispensationen er nødvendig, for at flere kommuner kan afslutte klasser for sportstalenter. I november og december skulle det igen være muligt at søge ind på en eliteidrætsklasse. Dermed undgår skolerne i 18 kommuner at få problemer med at rekruttere nye skoleelever.

En delegation fra Århus Kommune med rådmand for Børn og Unge, Jacob Bundsgaard Johansen (S) i spidsen har fornylig haft  foretræde for Folketingets Uddannelsesudvalg. Emnet var de særlige idrætsklasser for sportstalenter, som Statsforvaltningen i Region Syddanmark har kendt i strid med folkeskoleloven.

- Der er ikke udsigt til, at der kan komme en lovændring af folkeskoleloven, derfor er det vigtigt med en dispensation. Skolerne skal kunne tilbyde potentielle elever at søge ind fra næste måned. Det er især vigtigt for mange drenge at kunne fokusere ekstra på sporten. Det gælder om at skabe sammenhæng mellem skole og idræt. Sker det ikke springer mange drenge fra skoleuddannelsen.

Godt nyt
- Det er godt nyt for idrætstalenterne i folkeskolen. En hurtig dispensation er afgørende for, at vi kan optage nye elever til næste skoleår. Derfor glæder det mig meget, at uddannelsesordførerne tilsyneladende har lyttet til vores argumenter. Det giver unge med særlige idrætstalenter mulighed for at udvikle sig sportsligt og fagligt, og det gør det muligt at køre videre med en populær og udbytterig ordning. Folkeskolen skal være for alle, også dem der har brug for en anderledes indretning af deres hverdag, siger Jacob Bundsgaard Johansen.

Uddanelsesordførerne for partierne bag forligskredsen på folkeskoleområdet har til dknyt sagt, at de er positivt indstillede over for 'særlige idrætsforløb', der ikke er i strid med folkeskoleloven.

- Allerede idag ser vi flere profil-folkeskoler, forsøg med internationale linjer i udskolingen mv. Og derfor kan vi selvfølgelig også diskutere muligheder for særlige idrætsforløb, sagde uddannelsesordfører Christine Antorini (S) i sidste måned til dknyt.

Over 18.000 børn går i eliteidrætsklasser i 18 kommuner.

Baggrund:
Undersøgelse 'Eliteidrætselevers trivsel - et studie af faglig, sportslig og personlig trivsel i eliteidrætsklasserne' fra juli i år, viser, at eleverne i idrætsskolerne er meget tilfredse og trives med kombinationen af skole og sport:

• Idrætseleverne - og i særdeleshed drengene - trives bedre i skolen end traditionelle folkeskoleelever.
• 83 pct. af eleverne er sikre på, at det er det rigtige for dem at gå i en idrætsklasse, og 14 pct. er 'i nogen grad' sikre på at det er det rigtige for dem. Kun meget få (3 pct.) føler sig ikke sikre.
• Eleverne har klaret overgangen fra en almindelig 6. klasse til en 7. klasses idrætsklasse godt. De mestrer udfordringen og føler de bliver sportslige dygtigere end i deres gamle klasse.
• Idrætseleverne oplever mentalt overskud og et godt socialt miljø i idrætsklasserne.
• Idrætseleverne vurderer, at de er fagligt aktive og dygtige - og der er et godt læringsmiljø og fagligt højt niveau i klasserne.
• Idrætsklasserne er med til at give skoler med et mindre velrenommeret ry et positivt løft.
• Idrætseleverne oplever at deres sportslige udvikling tilgodeses, og de har overskud til at gøre deres bedste rent sportsligt, og de har en god sportslig udvikling. Dog er der fortsat et forbedringspotentiale i forhold til skolernes morgentræning.

Undersøgelsen, som er et speciale fra Syddansk Universitet af Mikkel Dilling Eltved og Eskil Miller, bygger på data fra 286 elever i idrætsklasserne i 7.-9./10. klasse i Elitekommunerne Haderslev, Kolding, Vejle og Horsens. Idrætseleverne kommer fra 16 forskellige sportsgrene - blandt andet fodbold, håndbold, svømning, basketball, ishockey og golf.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt