dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Dansk Energi og Danske Havne:
Klar med PtX-forslag til Klima- Energi- og Forsyningsudvalget

Danske Havne og Dansk Energi har i dag foretræde for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Med sig har de konkrete forslag til, hvordan Danmark skal bevare sig grønne førerposition.
14. OKT 2021 11.45

Power-to-X er i den grad på dagsordenen for brancheorganisationerne Dansk Energi og Danske Havne, der i dag har foretræde for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Med sig har de flere forslag til en national energistrategi, som de to organisationer mener er nødvendige for at bevare Danmark i en grøn førerposition. 

- Det kan siges relativt enkelt: Power-to-X (PtX) er en afgørende teknologisk løsning til produktion af grønne brændsler som brint, metanol, ammoniak og kerosen, som kan erstatte fossilt forbrug i industri og i den tunge transport til vands, til lands og i luften. PtX-processen kan med skabelsen af grønne brændsler bidrage til at opfylde det danske 70 pct. klimamål i 2030 og levere et markant bidrag til Danmarks og EU’s klimaudfordringer og ønsket om CO2-neutralitet i 2050, siger Tine Kirk, der er direktør i Danske Havne.

Anbefalingerne lyder blandt andet på at afsætte støttemidler på fire mia. kr. til kickstart af PtX, så danske PtX-projekter inden for tung vejtransport, skibe og fly bliver besluttet i 2022. Organisationerne vil også have nedsat en årlig pulje på 100 mio. kr. over fem år, hvor havne kan søge om støtte til udbygning af infrastruktur til levering af de grønne brændsler. Desuden skal krav om grønne brændsler i offentlige udbud af færgedrift være med til at sætte gang i efterspørgslen på PtX-teknologi. 

Disse anbefalinger skal sammen med flere andre ønsker fra organisationerne sørge for, at man kommer hurtigt i gang med både mindre og større projekter og sikrer, at havnene udvikles rettidigt i forhold til hvor, den første efterspørgsel opstår.

- Danske havne udgør en central og vigtig infrastruktur i forhold at indføre nye grønne brændsler i skibsfarten. Derfor er havnene samtidig et potentielt og oplagt sted for placering af kommende Power-to-X-anlæg, da samplacering giver en række fordele. Det kender vi allerede. I fremtiden skal havnene bare levere grønne brændsler, frem for de fossile som leveres i dag. Det er på alle måder attraktivt på den måde at slå flere fluer med ét smæk, siger Martin Dam Wied, der er branchechef i Dansk Energi.

amp