dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Vattenfall vil genanvende alle vindmøllevinger og dropper deponi

Med omgående virkning vil Vattenfall droppe deponi af vindmøllevinger, og fra 2030 skal alle vinger genanvendes.
13. OKT 2021 11.00

Fremover vil ingen af Vattenfalls udtjente vindmøllevinger skulle deponeres. Den svenske virksomhed har således onsdag meldt ud, at man med omgående virkning har taget en beslutning om forbud mod deponering af nedtagne vindmøllevinger fra Vattenfalls egne vindmølleparker.

Desuden har man besluttet at øge fokusset på genanvendelse. Målet er, at halvdelen af alle vinger skal genanvendes i 2025 og 100 pct af vingerne skal genanvendes inden 2030, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse. 

Dermed matcher virksomheden flere andre i branchens ambitioner om at opnå genanvendelige vindmøllevinger. 

- Det er ikke længere acceptabelt, at kompositaffald fra vindindustrien sendes til deponi, heller ikke selvom specifik lovgivning i forskellige lande tillader det. Det er en stor udfordring at opnå 50 pct. genanvendelse inden 2025 og 100 pct. inden 2030. Der findes ikke løsninger til at tackle disse udfordringer i stor skala i dag, så det er nødvendigt med en betydelig indsats for at opnå dette langsigtede mål, siger Eva Philipp, som er Head of Environment & Sustainability i Busines Area Wind. 

For at muliggøre målet vil Vattenfall blandt andet støtte forskning i materialegenanvendelse af kompositaffald, ligesom man vil fremme anvendelse af genanvendt kompositmateriale i sine nye produkter.

- Det kræver en fælles indsats at opnå 100 pct. genanvendelse, og alle interessenter er nødt til at samarbejde om det. Det vil Vattenfall gerne bidrage væsentligt til, siger Helene Biström, Head of Business Area Wind. 

Fuldstændig genanvendelse af vindmøllevinger afhænger ifølge Vattenfall af faktorer såsom teknisk udvikling samt støtte i form af politikker og regeringsincitamenter.

Derfor arbejder Vattenfall på fortsat øge sit engagement i drøftelser på tværs af brancher på nationalt niveau såvel som på EU-niveau med henblik på at skubbe forretningen frem mod en bæredygtig løsning for udtjente vindmøllevinger. 

amp