dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

SKI øger fokusset på cirkulær økonomi

Som et led i en ambitioner om at det skal være nemmere at foretage grønne indkøb, øger SKI sit fokus på cirkulær økonomi.
11. OKT 2021 15.37

Offentlige indkøb spiller en stor rolle for den grønne omstilling. Der stilles store krav til den offentlige sektor om at indfri klimamålene for 2030 og leve op til den nye regerings strategi for offentlige grønne indkøb.

Derfor vil SKI også øge sit fokus på, at gøre det lettere for de kommuner og regioner og institutioner, der tilslutter sig aftalerne, at købe grønt og bæredygtigt.

Et af de fokusområder som SKI blandt andet vil markere sig stærkere på er cirkulær økonomi, fortæller SKIs chef for CSR og bæredygtighed, Katrine Pape Huldahl.

- Vi stiller i dag krav om udvidede produktgarantier på mange af vores aftaler, fx møbler og på flere produkter på vores aftale for AV-udstyr. Herigennem opfordrer vi til, at brugerne får repareret deres produkter i stedet for at smide dem ud og købe nye. På flere aftaler har vi også tilbagetagningsordninger, så udtjente produkter leveres tilbage med henblik på genbrug eller genanvendelse, siger hun.

Hun peger blandt andet på nye møbelaftaler, som SKI har indgået, hvor det er muligt at købe ind fra et sortiment af brugte møbler.

Ifølge Katrine Pape Huldahl var man fra SKIs side i tvivl om, hvordan det offentlige ville tage imod at skulle indkøbe eksempelvis brugte møbler, men indtil videre har man fået positive tilbagemeldinger. 

Udenlandske erfaringer 

Disse erfaringer fra møbelaftalerne og erfaringer fra Holland har også ført til andre initiativer i SKIs indkøbsstrategi. 

- I SKI forsøger vi at efterspørge produkter og emballager, fx plasttyper, der egner sig bedst til genanvendelse eller er produceret af genanvendte materialer. På den måde forsøger vi allerede at understøtte cirkulære indkøb igennem vores rammeaftaler. Ved hjælp af data kan vi, som de gør i Holland, identificere og sammenligne produkters grønne potentiale, siger Katrine Pape Huldahl.

Hun peger dog på, at det grønne potentiale i sidste ende ligger i om indkøberne ude i kommuner og regionerne benytter sig af de grønne tiltag, som man forsøger at fremskynde i SKI. Derfor forsøger man fra SKIs side, at dokumentere potentialet for de offentlige organisationer. 

- Vi udarbejder rapporter til de offentlige organisationer, der redegør for, hvordan deres indkøb fordeler sig på de udbudte sortimenter. Det er afgørende, at man kender sine data, for at kunne overgå til en mere cirkulær indkøbs- og brugsadfærd, herunder data for, hvordan man udnytter de cirkulære potentialer på SKIs aftaler, siger KAtrine Pape Huldahl.

amp