dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Skyhøje energipriser sparer staten for milliarder i grøn støtte

Prisen på strøm og gas brager i vejret, og det betyder markant større regninger til forbrugerne. Men statskassen sparer over tre milliarder i støttekroner til vindmøller og biogasanlæg.
8. OKT 2021 9.17

Mens prisrekorder på strøm og gas presser danskerne på pengepungen, sparer staten milliarder af kroner i støtte grøn energi. Det skriver Altinget.

Med prisstigningerne på naturgas og el kan staten nemlig spare mere end 3,5 mia. kr. i støtte til vindmøller og biogasanlæg, viser beregninger fra Biogas Danmark og Dansk Energi. Det hænger nemlig sådan sammen, at når prisen på naturgas stiger, så falder støttebehovet til grøn energi.

- Sådan som støtteordningen er skruet sammen betyder de stigende priser på naturgas, at staten vil spare godt en milliard kroner på støtten til biogas, siger Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark, til Altinget.
Endnu mere har statskassen udsigt til at spare på støtten til vindmøller.

Ifølge Dansk Energi falder støtten til produktion af vedvarende energi fra havvindmøller, solceller og vindmøller på land med cirka 2,6 mia. kr. i 2021 sammenlignet med 2020.To mia. kr. er alene sparet på støtten til havvindmøller.

Flere grunde til høje priser

Der er flere grunde til de galoperende energipriser, men det er båret frem af rødglødende gaspriser, historisk høje CO2-kvotepriser, mindre vind til de danske vindmøller og mindre vand i de norske og svenske vandmagasiner end normalt.

Både Dansk Energi og Biogas Danmark vurderer, at en almindelig husstand opvarmet med gasfyr og gennemsnitligt elforbrug kan se ind i en samlet varme- og elregning på omkring 10.000 kr. mere end i et normalt år.
Administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, mener, at politikerne bør bruge de sparede støttekroner fra grøn energi på at sænke elafgiften for at hjælpe især lavindkomstgrupperne.

- Det vil være oplagt at flytte nogle af statens sparede penge tilbage til husholdningerne, siger han til Altinget.

amp