dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Ny grøn eksportbasker: Her er et bud!
TS Techs ”Basic Technical Training Stand” er klar til at uddanne fremtidens installationsmedarbejdere globalt i vindmølle-industrien.
Foto: TS Tech, Thomas West

Ny grøn eksportbasker: Her er et bud!

Den tekniske udviklingsvirksomhed TS Tech i Esbjerg har bragt et nyt produkt på markedet. De første tre ud af fire er allerede blevet eksporteret til udlandet.
23. SEP 2021 10.08

Egentlig havde han planlagt en dag på golfbanen uden arbejde, men de bedste ideer kommer oftest i fritiden. Sådan var det også for Thomas West, der er kommerciel direktør hos TS Tech. Esbjergvirksomheden beskæftiger sig blandt andet med elinstallationer i vindmøllebranchen og mobilisering af vindmølleinstallationsskibe.

Thomas West var taget en tur på golfbanen sammen med direktørkollegaen Claus Nexø Hansen.

- Claus og jeg kender hinanden, fordi vi var konkurrenter, fortæller Thomas West, der tidligere har været direktør i samme branche, mens Claus Nexø Hansen er direktør for RelyOn Nutec, som også arbejder med sikkerhedstræning.

Midt i spillet på banen kom der et spørgmål, der havde noget med Thomas Wests nye arbejde at gøre.

- I kan lave teknik, og du kan lave sikkerhedstræning, så måske I kan lave en træningsstand? lød spørgsmålet til Thomas West tilbage i 2017.

Det drejede sig om en teknisk træningsstand til installation af vindmøller. Global Wind Organisation (GWO) har standarder. De gælder ved installationer af vindmøller globalt, om de kommer fra Siemens Gamesa, Vestas eller GE. Det er GWO’s såkaldte basic technical training (BTT), der skal overholdes uanset, hvor en vindmølle bliver installeret.

Hvordan sikrer man ens standarder uanset om en vindmølle bliver installeret af en uddannet specialist eller en ufaglært på Nordsøen, i USA eller i Taiwan? Det var udgangpunktet for ideen, der betød, at Thomas West og en kollega udviklede en prototype af TS Techs ”Basic Technical Training Stand” i november 2017 i samarbejde med en projektmanager fra RelyOn Nutec.

Træningen er sikker

Der gik dog fire år inden firmaet i maj 2021 satte arbejdet i gang med at producere TS Techs ”Basic Technical Training Stand”, og de første fire blev færdige allerede i begyndelsen af juli i år. 

Med "Basic Technical Training Stand" er der mulighed for at øve installationsarbejdet lige fra el-installationerne, de hydrauliske systemer og boltstande, hvor selv det at spænde en bolt bliver øvet, så de er spændt rigtigt.

- Der er rigtig mange bolte på en vindmølle, og det er vigtigt, at de er spændt korrekt, fortæller Thomas West, om noget der måske lyder basalt, men som er vigtigt en del af GWO’s BTT-standard.

Sådan er det også med de hydrauliske systemer, der kan trænes sammen med el-installationerne på en måde, som er ufarlig. Sikkerheden er i højsædet i TS Techs ”Basic Technical Training Stand”.

- Der er ikke nogen, der må komme til skade. Alt er lavet, så det er helt sikkert at træne med. Strømmen er nedgraderet til 24 volt, fortæller Thomas West om firmaets nye produkt, der er lavet til at kunne bruges over alt i verden.

Der er taget højde for, at der både forskellige antal volt i stikkontakterne rundt omkring i verden. 230 volt i Europa eller de 120 volt i USA og Asien.

Ens træning verden rundt

Verden rundt kommer det til at tage seks dage at træne en vindmølle-installationsmedarbejder, og der kan være op til tolv mand på et hold. GWO’s standarder er universelle, og de gælder for alle. 

Selv om der skulle være tale om træning i lande med andre skriftsprog som det kinesiske, så er der taget højde for det.

- Der er kun numeriske tal, og dem bruger stort set alle, fortæller Thomas West.

Af de første fire TS Techs ”Basic Technical Training Stand” er tre allerede blevet eksporteret. Så der står allerede et TS Tech-produkt i USA og i Newcastle og i skotske Aberdeen.

Det gode samarbejde med træningsvirksomheden har betydet, at TS Tech har lavet en aftale, hvor RelyOn Nutec står for alt salg af TS Techs ”Technical Training Stand”

Derefter er intet endnu afgjort, men en ordre på ti enheder mere på er vej. Og der er en god grund til, at den kommercielle direktør forventer, at endnu flere ordre er på vej.

- Jeg lagde et opslag om TS Techs ”Basic Technical Training Stand” på LinkenIn og en halv timer efter begyndte telefonerne at kime, fortæller Thomas West, der blandt andet modtog opkald fra vindmølleproducenter.

Det er ikke kun de skarpe kanter, der er fjernet på det nye produkt, der er tænkt på selv den sidste detalje undervejs.

- Det er et premiumprodukt, som er lavet i aluminium for at gøre det lettere, fortæller Thomas West.

Prisen for TS Techs ”Basic Technical Training Stand” ligger på et sekscifret beløb, der afhænger af antallet, som man ønsker at købe. Når den grønne omstilling kommer i sving i verden, så er der gode chancer for, at TS Tech er med, når medarbejderne skal uddannes.