dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Kinas præsident lover stop for nye kulkraftprojekter
Ifølge præsident Xi Jinping vil Kina ophøre med at finansiere kulkraftværker i udviklingslande. Det siger han i en videotransmitteret tale til FN's Generalforsamling.
Foto: Pool, Reuters

Kinas præsident lover stop for nye kulkraftprojekter

Kina vil ophøre med at finansiere projekter i udviklingslande, som er baseret på energi fra kulkraft. I stedet vil støtten gå til grønne projekter.  
22. SEP 2021 8.41

Den kinesiske regering vil ophøre med at finansiere projekter baseret på kulkraft i udlandet. Det siger præsident Xi Jinping i en tale til FN's Generalforsamling tirsdag.

- Kina vil øge støtten til andre udviklingslande, så de kan opbygge grøn energi, og vil ikke bygge nye kulkraftprojekter i udlandet, siger han over et videolink til forsamlingen i FN-bygningen i New York City.

Afbrænding af kul for at skabe energi udleder store mængder af CO2, som ifølge videnskaben er med til at skabe global opvarmning. Kina har været under pres fra adskillige andre lande for at ophøre med at betale for kulkraftværker i blandt andet flere afrikanske lande.

Følger efter andre asiatiske lande 

Tidligere i år har Sydkorea og Japan afgivet tilsvarende løfter. De to lande er sammen med Kina de eneste, som tilbyder finansiering af kulprojekter i større stil i andre lande.

Både FN's generalsekretær, António Guterres, og John Kerry, den amerikanske regerings særlige klimaudsending, har opfordret Kina til at gøre det samme. Samtidig lover Xi, at Kina vil gøre mere for at bidrage til at bekæmpe klimakrisen.

- Vi (verdens lande, red.) bør efter covid-19-æraen fremme nye tiltag, der kan skabe vækst, og i fællesskab tage et stort skridt frem og samtidig forblive forpligtet til, at der er harmoni mellem menneske og natur, siger han.

Har mål om 20 pct. vedvarende energi

Intet land har flere kulkraftværker end Kina, men landet bruger milliarder på at omstille sin energiforsyning i en mere grøn retning.

Sideløbende med det har Kina samtidig skudt store beløb ind i fossile energiprojekter i udlandet. Det sker som led i en stor infrastrukturplan, der skal knytte Kina tættere til lande i Asien og Afrika især.

Tidligere i år viste en rapport fra en række miljøorganisationer, at den statsdrevne Bank of China siden 2015 har finansieret kulkraftprojekter for samlet 35 mia. dollar i lande uden for Kina.

Kina har sagt, at dets eget forbrug af kul vil begynde at aftage efter 2030, samt at landet i 2060 skal være udledningsneutralt.

- Det vil kræve utroligt hårdt arbejde, og vi vil lægge alle kræfter i at opfylde disse tal, siger Xi i sin tale.

Næsten 60 pct. af Kinas strøm kommer stadig fra kul. I en ny national femårsplan, der blev præsenteret i marts, satte Kina et mål om at producere 20 pct. energi fra vedvarende kilder som vindmøller, solceller og andet inden 2025.


Ritzau/AFP