dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Rønne Havn: Hestekur banede vejen til førerposition i Østersøen
Adm. direktør Thomas Bendtsen har om nogen var med til at sikre Rønne Havn arbejde med udskibning til vindmølleprojekter i fremtiden, men det har ikke været uden omkostninger.
Foto: Rønne Havn, Kristoffer Linus

Rønne Havn: ”Hestekur” banede vejen til førerposition i Østersøen

Havneudvidelse for samlet 1 mia. har gjort Bornholm til centrum for offshorefremtiden i regionen. Projektet betød, at medarbejderstaben blev skåret fra 36 til 20 for at sikre banklån til udvidelsen.

Thomas Bendtsen, Rønne Havns adm. direktør, er en glad mand.    Æren er i høj grad hans, for at Rønne Havn har gennemgået en markant udvikling og udvidelse, og når den endelig er færdig i november 2022, kommer til at betyde, at der er investeret samlet én mia. kr. i havnen. Udvidelsen har blandt andet betydet, at kajkontruktionen og bunden i havnebassinet er dimensioneret til en høj bæreevne, der kræves, for eksempel når tunge vindmølle-elementer skal udskibes.

Inden udvidelsen var der ikke stor interesse for Rønne Havn, men det har ændret sig.

- I dag bliver vi kimet ned, før kunne vi knap få lov at lægge en besked på en telefonsvarer, fortæller Thomas Bendtsen.

Der skulle kommercielle betingelser til for at kunne opnå banklån til udvidelsen. Derfor valgte Bornholms Regionskommune at lade Rønne Havn blive et aktieselskab. Sådan en øvelse sætter dog krav både til lønudgifter og effektivisering.

- Vi var igennem en hestekur, hvor vi gik fra at være 36 medarbejdere til at være 20 medarbejdere. Vel at mærke hvor vi laver de samme arbejdsopgaver som før, fortæller Thomas Bendtsen.

I sidste ende muliggjorde kuren udvidelsen og var med til at sikre Rønne Havn blev udskibningshavn for Kriegers Flak havvindmøllepark.

- Siemens og Vattenfall troede på os, inden vi fik faciliteterne bygget. Nu er havnen skræddersyet til de kommende offshore vindmølleprojekter, fortæller Thomas Bendtsen, der var rundt ved de store vindmølleproducenter på research-tur, inden havneudvidelsen blev påbegyndt i 2016.

Det har også betydet, at to tyske havmølleprojekter kommer til at blive udskibet fra Rønne. I 2022 er det Arcadis Ost på 257 MW, der ligger kommer til at ligge tæt 74 km fra Bornholm. Allerede i 2024 er det Baltic Eagle tur med 476 MW, der bliver placeret 40 kilometer vest for øen.

Thomas Bendtsen føler sig desuden sikker på, at der allerede inden udskibningsopgaver på hele 10 GW til Rønne.

Kommunen mangler penge til de socialt udsatte

Der er alt mulig grund til at fejre Rønne Havns fremtid for Thomas Bendtsen, for han har opfyldt sin opgave på fornemste vis.

Det er ikke virksomlederens opgave at stå til ansvar for, om havnens udvidelse vil give arbejdspladser, udvikling og skatteindtægter til Bornholms Regionskommune.

Set i sammenhang med borgmester Thomas Thors (S) har udtalt til dette medie, at kommunen må spare på række områder særligt følsomme områder som skoletilbud til de særligt udsatte børn, så trænger spørgmålet sig på. Vil fremtidens grønne vindmølleprojekter kunne give arbejde, udvikling og skatteindtægter til at hjælpe Bornholms socialt udsatte?

- Bornholm kommer i høj grad til at leve af det her. Her kan vi også blive positioneret godt til eksportmarkedet. Det er op til de enkelte virsomheder at investere, men det er et langt sejt træk., siger Thomas Bendtsen.

Adspurgt til enkelte tydeligvis socialt udsatte mennesker, som man jævnligt kan møde i Rønnes bymidte, mærker man tydeligt, at den empatiske direktør kerer om de socialt udsatte. Thomas Bendtsen kender nemlig både vedkommendes baggrundshistorie og endda navn, for havnenchefen der nu ellers er flyttet til København har talt med vedkommende, da han stadig boede på Bornholm.

Rønne Havn er med i spillet om grønne omstilling, selvom det har kostet 16 stillinger på en ø, der har hårdt brug skatteindtægterne og tilflyttere. Thomas Bendtsen selv er flyttet til København af familiære årsager, så hans egen personlige skatteindtægt lander heller ikke i Bornholms Regionskommune slunkne kasse. Der er dog ingen tvivl om, at hans intentioner er den bedste både for Rønne Havn og Bornholm.