dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Fiskere stiller borgerforslag:
Vil flytte Hesselø Havvindmøllepark

Fiskere og borgere fra Læsø, Langeland, Kerteminde og Norddjurs har fremsat et borgerforslag om en ny placering af Hesselø Havvindmøllepark.
28. JUL 2021 15.20

Fremtiden for Hesselø Havvindmøllepark er i disse dage uklar, efter at Energistyrelsen for nyligt satte udbuddet af projektet på pause. Årsagen var, at Energinet havde opdaget, at havbunden i det udpegede område for vindmølleparken ikke er lige så egnet som først antaget. 

Udsættelsen kan måske give fornyet mod til et gruppe fiskere og andre borgere, der kæmper for at få vindmølleparken flyttet, da de mener, den nuværende placering er en trussel for fiskerierhvervet.

Seneste træk, de har taget i kampen mod den nuværende placeringen af havvindmølleparken, er at oprette et borgerforslag med overskriften: "Forslag til ændring af placeringen af Hesselø Havvindmøllepark i Kattegat, så sameksistensen ml. det lokale fiskeri og havvindmøller sikres".

"Hvis den nuværende placering af havvindmølleparken fastholdes, vil de resterende tilgængelige områder, hvor der kan drives et fornuftigt fiskeri efter jomfruhummer i det sydlige Kattegat, være så få, at fiskeriet reelt afvikles. Fiskerne vil lide betydelige tab, da de ikke længere har adgang til de gode fangstpladser," lyder det blandt andet i motivationen for borgerforslaget. 

Svært at komme igennem til politikerne 

Fiskernes forslag er en placering syd for den, der er i støbeskeen nu: Øst for Hesselø og tættere på land. Fiskerne vurderer, at møllerne generer dem mindre på det område.

- Det er svært at komme igennem til politikerne, når først de mener, de har taget den rigtige beslutning. Nu viser det sig, at bunden muligvis ikke er egnet til at sætte vindmøller på i det område, de vil placere den. Så hvorfor ikke med det samme tage en beslutning om, at den her vindmøllepark ikke er egnet til at være placeret i det her område - som vi hele tiden har sagt vil ramme os ganske hårdt, siger Gillelejes fiskeauktionsmester, Lasse Nordahl, der har stillet forslaget til SN.dk.

Borgerforslaget har indtil videre opnået 588 støttere. Det har frem til 5. januar til at nå de 50.000 underskrivere, som er nødvendigt for, at forslaget tages op i Folketinget.

Hesselø er planlagt til at have en effekt på mellem 800-1.200 MW, og den nuværende placering er i Hesselø Bugt minimum 30 km fra Nordsjællands kyst. 

Du kan se borgerforslaget ved at klikke her