dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Stor interesse for skotske havlicenser

Skotland har modtaget 74 ansøgninger om at udvikle havvindprojekter i de 15 forskellige områder, som landet har stillet til rådighed til havvind.
22. JUL 2021 8.42

Deadlinen for at byde ind på licenserne til at udvikle havvindmølleparker i Skotland udløb fredag d. 16. juli, og der er stor efterspørgsel på licenserne. Således er der kommet mere 74 ansøgninger om at udvikle havvind i de 15 områder, der spænder over 8.600 kvadratkilometer havbund, meddeler The Crown Estate Scotland.

- De mange ansøgninger fra udviklere viser, hvor meget potentiale Skotland har for en fremtidig udvidelse af havvind. Der er nu et stort arbejde at gøre for at vurdere alle ansøgningerne grundigt og retfærdigt, så de stærkeste projekter går videre til næste trin i at hjælpe med at drive Skotlands energisektor mod en udledningsfri fremtid, siger Colin Palmer, Director of Marine hos The Crown Estate Scotland.

I alt er 12 bydere og konsortier kommet med forskellige bud på at udvikle områderne i Skotland. Blandt andet har Ørsted i partnerskab med Falck Renewables budt på licenser. Det samme har Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) sammen med SSE Renewables og japanske Marubeni Corporation. 

Derudover har også stor olieselskaber som Total Energie, Shell, BP og Equinor meldt sig på banen.

Tidoblede prisrammen

Den store efterspørgsel op til deadline kommer i denne omgang ikke som en overraskelse. Tidligere på året blev deadlinen således udskudt. Det gjorde den, fordi der ved den engelske udbudsrunde viste sig at være meget stor efterspørgsel på havvindlicenserne. 

Den engelske The Crown Estate kunne i februar således sikre den engelske statskasse knap 7,5 mia. kr. i indtægter. Prisen og efterspørgslen på rettighederne var så høj i England og Wales, at det fik de skotske myndigheder til at give deres udbudsstruktur i 'ScotWind Leasing' et eftersyn. Det endte med en stor mulig prisstigning på licenserne.

The Crown Estate Scotland valgte således at tidoble maksimumbuddet per kvadratkilometer havbund fra 87.000 kr. (10.000 GBP) til 870.000 kr. (100.000 GBP). Dermed kan udbuddet potentielt indbringe skotterne cirka 7,7 mia. kr. i indtægter, der tilfalder statskassen, hvis prisrammen bliver makset ud.

Om prisrammen bliver fuldt udnyttet, kommer der svar på i januar 2022, hvor The Crown Estate Scotland efter planen er færdige med at bedømme tilbuddene. Udbuddet af den skotske havvind var den første i ti år.