DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Esbjerg er europæisk bannerfører på havvind
Foto: Esbjerg Havn

Offshore-eksperter:
Esbjerg er europæisk bannerfører på havvind

Esbjerg Havn er i position til en hovedrolle som såkaldt off-shore wind hub i EU-kommissionens planer om at nå klimaneutralitet i 2050, vurderer eksperter.
17. JUL 2021 12.42

Offshore-eksperter vurderer samstemmende overfor TV SYD, at Esbjerg Havn i dag er i position til en hovedrolle som såkaldt off-shore wind hub, efter at EU-Kommissionen i november 2020 udpegede de europæiske farvande som helt centrale for at nå målet om at være klimaneutral i 2050.

Til den tid skal 300 millioner europæiske huse have grøn strøm i stikkontakten.

- Esbjerg Havn på kanten af Nordsøen kan blive eksemplet til Europa og verden på den grønne omstilling, siger både byens socialdemokratiske folketingsmand, Anders Kronborg, og dens venstreborgmester, Jesper Frost Rasmussen, hver gang, de får lejligheden.

Eksperterne vurderer over for TV SYD, at de to meget vel kan få ret.

Billiardinvesteringer nødvendige

Først sejlede DFDS i pendulfart ud fra Esbjerg til englænderne med smør og bacon. Så sejlede fiskerne ud og fangede en formue, derefter stod de til søs fra Esbjerg efter olie og gas, og siden en af verdens første vindmølleparker, Horns Rev 1, blev sejlet ud fra Esbjerg i 2001, har byens havn i følge en rapport fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark investeret i omegnen af 1,8 milliarder kroner i at omstille sig til de nye tider.

Længe har Esbjerg Havn været et eksempel til verden. For eksempel brugte de i Taiwan Esbjerg som show case, da de skulle omstille sig der. Frem mod år 2050 vil EU-Kommissionen øge produktionen af grøn havvind 25 gange i forhold til i dag.

Det betyder rigtig, rigtig mange nye vindmøller i Nordsøen. I dag laver EU 12 GW havvind, i 2030 skal det være mindst 60, inden 2050 skal det være 300 GW.

EU-Kommissionen anslår, at der frem mod 2050 bliver behov for investeringer i europæisk havvind på 800 billioner engelske pund. Det er gigantisk. Det er 6.9 billiarder danske kroner. Altså 6.900.000.000.000.000 kroner.

Nordsøen har en hovedrolle. Esbjerg har en hovedposition.

Udvidelsen er så enorm, at for eksempel Danmarks største energiselskab, Ørsted, forventer at øge sin produktionen, men tabe markedsandele.

Tusindvis af job

I følge den europæiske vindmølleindustris brancheorganisation, Wind Europe, skal der i de kommende år installeres 30.000 havvindmøller på Nordsøen.

En rapport fra Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark beregnede i 2020, at hver gigawatt strøm fra en havvindmøllepark i en 25-års periode udløser 14.600 årsværk i danske virksomheder, heraf vil de 4.900 være direkte relateret til havvindmølleparken.

I følge beregningerne vil tre GW give 45.000 danske årsværk, ti GW vil give 78.000 danske årsværk. Og EU vil som nævnt have 300 GW i 2050.

I Esbjerg vurderes hver gigawatt at betyde fra 1.700 til 2.700 nye jobs i byen i løbet af en 25 års periode.

Thomas Sylvest, senior advisor i Danish Shipping, tidligere Rederiforeningen, og en af hovedpersonerne bag den nye beskæftigelsesrapport, er meget optimistisk på Esbjergs fremtidige rolle:

- I dansk havneposition er Esbjerg i en liga for sig selv. Der er et kæmpe potentiale i Esbjerg, og nu bliver kagen meget større. 300 GW i 2050 er en voldsom opskalering i forhold til i dag, og Esbjerg har hele servicekæden af leverandører, infrastruktur, stor havneplads til de store jack up- og installationsfartøjer, siger Thomas Sylvest.

Særligt fokus på Esbjerg

Senest har Esbjerg Havn sammen med den svenske investeringsfond Infranode reserveret en milliard kroner som en nem adgang for investeringer i faciliteter til vindmølleindustrien.

I 2026 planlægger Copenhagen Infrastructure Partners, også kaldet CIP, sammen med en række af de største danske virksomheder, blandt andet A.P. Møller-Mærsk, ARLA og DLG, en såkaldt Power-to-X-fabrik til 7,5 mia. kroner i Esbjerg. Den bliver den største af sin art i Europa. Den skal omdanne grøn havvind til CO2-fri energi og gødning og vil skabe 100-150 nye arbejdspladser.

- Jeg bemærker, at Esbjerg fik sit helt eget afsnit i Folketingets Nordsøaftale fra december sidste år, hvor vi satte en stopper i 2050 for udvinding af olie, siger Anders Kronborg.

- Det bevidner, at ordførerne har et særligt fokus på Esbjergs position. Vi har ikke i de sidste 25 år haft mere opmærksomhed på Esbjerg, siger Anders Kronborg, Esbjerg. Han er socialdemokratisk folketingsmand og langt oppe på hans dagsorden står, at den grønne energi skal styrkes med uddannelse, siger Anders Kronborg.

- Vi skal have koblet den nye power-to-x teknologi, der kommer til byen, med et videnskabeligt forskningsmiljø. Den grønne bæredygtighed kan virkelig løfte Esbjerg til nye højder, siger Anders Kronborg.