DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Strejke afblæst efter trussel:
Vestas-medarbejdere tilbage i arbejde

De medarbejdere fra Vestas, der torsdag strejkede i Ringkøbing, Lem og Videbæk, er tilbage i arbejde.
15. JUL 2021 15.10

Det blev en kort strejke for medarbejderne på Vestas’ fabrikker i Ringkøbing, Lem og Videbæk. Fra morgenstunden havde medarbejderne nedlagt arbejdet og havde placeret sig foran portene til indgangene til fabrikkerne. Strejken kom som en konsekvens af at medarbejderne var utilfredse med overenskomstforhandlinger. 

- Medarbejderne er utilfredse med lønforhandlinger og har derfor valgt at nedlægge arbejdet, til trods for at det er det, vi kalder en ulovlig arbejdsnedlæggelse, sagde Henning Boye Christensen fra 3F Ringkøbing tidligere onsdag til TV Midtvest.

Strejken varede cirka tre timer, og klokken cirka 11 var medarbejderne tilbage i arbejde, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Arbejdet blev genoptaget efter medarbejdernes tillidsmænd havde været til møde med ledelsen. På fabrikken i Ringkøbing kom tillidsmændene tilbage med nogenlunde dette budskab til medarbejderne fra ledelsen:

"Hvis I vender tilbage til arbejdet inden for en halv time, er det godt. Hvis I ikke vender tilbage til arbejdet, skal I forlade stedet. I får ikke mulighed for at stemple ud – og dermed kommer I til at gå på sommerferie som strejkende og så får I ikke løn", lød budskabet ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Efterfølgende gik medarbejderne tilbage til arbejdet. Tillidsmændene forsikrede dog medarbejderne om, at beslutningen om at gå tilbage i arbejdet ikke var lig med, at man accepterede ledelsens løn udspil, men at man ville fortsætte forhandlingerne efter sommerferien. 

Overenskomststridig strejke

Forud for meddelelsen fra ledelsen havde en lokal tillidsrepræsentant orienteret medarbejderne om, at strejken ikke var tilladt, og at medarbejderne risikerede, at blive dømt til at skulle betale bod til Vestas for deres overenskomstridige strejke.

Årsagen til, at strejken ikke var tilladt er, at overenskomstparterne er enige om, at arbejde kun kan nedlægges, hvis man ikke kan nå til enighed om overenskomst. Og eftersom de centrale parter er nået til enighed om overenskomsten, er strejken overenskomststridig.

Overenskomsten, som medarbejderne er utilfredse med, er en såkaldt central overenskomst om minimumslønninger. Det betyder, at flere parter, herunder Dansk Industri, 3F og HK, har forhandlet en central overenskomst om, hvor minimumslønnen skal ligge.

Herefter er det op til de enkelte tillidsrepræsentanter på de enkelte virksomheder at forhandle løn lokalt hos hver virksomhed.

amp/Ritzau