DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Cowi:
Grønne anlægskrav til ny infrastruktur kan hæmme innovation

KORT NYT8. JUL 2021 8.55

Flere parter i branchen har efterlyst grønne krav til entreprenører og andre virksomheder, der vil have del i opgaverne i forbindelse med de mange nye infrastrukturprojekter, der blev lagt op til i den 161 mia. kr. dyre infrastrukturaftale, der blev indgået i Folketinget i sidste uge. Men rådgivningsvirksomhed Cowi, der er rådgiver på flere infrastrukturprojekter, ser risici ved at opstille grønne krav, skriver MobilityWatch.

- Der er fordele og ulemper ved krav, for når der er nogle krav, så skal du også navigere inden for det. Det kan mindske spillerummet for at tænke innovativt, siger Thor Weber, projektleder for jernbane og metro hos Cowi.

Han nævner et eksempel fra et udbud på etablering af en bro i Silkeborg, hvor entreprenøren fandt på en løsning til CO2-besparelse ved at støbe broen i flere dele, så der kunne anvendes mindre bestandig cement. En løsning hverken Cowi eller bygherren kunne have fundet frem til selv. Sådanne løsninger, frygter Thor Weber, vil gå tabt, hvis man sætter meget specifikke krav til udbud.

amp