DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Dan Jørgensen lover stor europæisk aftale i morgen

På Folkemødet lover klimaminister Dan Jørgensen, at der kommer en ny fælleseuropæisk aftale for støtte til grønne projekter i morgen.
17. JUN 2021 12.08
TEMA: Folkemøde

Da klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) blev spurgt, om han var klar til at investere flere penge i grønne projekter i fremtiden, smilte han og svarede: 

- Jeg kan sige, at der kommer flere penge i morgen, men jeg kan ikke sige så meget mere, svarede han med et hemmelighedsfuldt smil. 

Ikke desto mindre kunne Dan Jørgensen fortælle, at der er tale om en ny fælleseuropæisk aftale, som skal gøre det muligt for EU-medlemsstaterne i at give støtte til en række udvalgte sektorer og projekter. 

- Man kan kalde det "EU goes China", siger Dan Jørgensen, før han slår fast, at han ikke kan sige mere om aftalen, som kan forventes at blive præsenteret i morgen. 

Det kan derfor tyde på, at EU vil tillade en form for statsstøtte til fx projekter for den grønne omstilling, der altså kan tage kampen op mod de statsstøttede kinesiske projekter.

Aftalen ser desuden ud til at komme i forlængelse af G7-topmødet, hvor lederne af G7-landene lagde op til et vestligt projekt i stil med det kinesiske Silk Road-projekt. 

Ros til Bornholm

Før Dan Jørgensen havde indtaget hovedscenen på Folkemødet, havde han blandt andet besøgt Rønne Havn, som han gav rosende ord med på vejen. 

- Folkene på Rønne Havn troede på havvind, og selvom alle mulige konsulenter sagde, at det ikke vil blive en god forretning, gik Rønne Havn foran og er i dag den bedst egnede havn i Østersøen til udskibning af havvindmøller, siger Dan Jørgen. 

De rosende ord modtag klapsalver blandt det fremmødte publikum. På Folkemødet har Rønne Havn blandt andet gjort reklame for sig selv med et skilt i samarbejde med Vattenfall, hvor man fejrer installationen af alle vindmøllerne ved Kriegers Flak, som  for nyligt blev færdiggjort. 

Derudover fremhæver Dan Jørgensen Bornholm for at være et sted fyldt med optimisme, kompetencer og ikke mindst formentlig verdens første energiø. 

- Danmark var et af de få europæiske lande, der var inviteret med til Joe Bidens klimatopmøde tilbage for et par måneder siden. Det er ikke tilfældigt, men netop på grund af energiøerne, siger han. 

Grøn bunker hub og samlingspunkt

Tidligere i denne uge præsenterede et nyt konsortium bestående af en række danske topvirksomheder. Det nye konsortium får ros af Dan Jørgensen. 

- Vi kan ikke klare den grønne omstilling uden de private virksomheder. Omvendt kan de heller ikke klare sig uden os, siger ministeren. 

Bornholm Bunker Hub-projektet kan blandt andet regne med masser af grøn strøm fra havvindmølleparkerne, ligesom at Danmark sammen med Holland tidligere har indgået en aftale om at investere 750-1.000 mio. kr. i et stort elektrolyse-anlæg i Danmark. 

Og i følge Dan Jørgensen, kan de danske aktører altså nu spændt se frem til i morgen, hvor der venter en stor grøn nyhed.