DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Ørsted vil bruge dykkere til at redde beskadigede kabler

Tidligere i år blev Ørsted opmærksom på problemer med kablerne på op mod ti af Ørsteds havvindmølleparker. Ørsted vil nu forsøge at sende dykkere ud for at reparere dele af kablerne, hvilket kan potentielt spare Ørsted for milliarder.
15. JUN 2021 14.39

Da Ørsted præsenterede kvartalsregnskab tilbage ved udgangen af april, kom det desuden frem, at Ørsted havde opdaget problemer for en række af deres kabler for flere havvindmølleparker. Beskyttelsesystemet (CPS) har ikke virket efter hensigten og i værste fald kan kablerne til op mod ti af Ørsteds havvindmølleparker være blevet beskadiget.

Et tidligt estimat viste, at problemet kan koste Ørsted op mod tre mia. kr. fra 2021 til 2023 med de største udgifter i 2022 og 2023. Ørsted hensatte allerede i første kvartal i år 800 mio. kr. til problemet. Dagen efter udmeldingen faldt Ørsted-aktien med 6,7 pct. 

Nu viser det sig sog, at Ørsted måske kan slippe med en billigere løsning. 

I et interview med Bloomberg fortæller CEO Mads Nipper, at man undersøger, om det er muligt at sende dykkere ned på havbunden for at reparere kablerne og sætte et "plaster" på kablerne.

Mads Nipper fortalte ikke i interviewet, hvor meget dykker-løsningen eventuelt vil koste, men det vil utvivlsomt være en stor besparelse i forhold til de første vurderinger af omkostninger i milliard-klassen. 

Hvis Ørsted lykkes med at bruge dykkere til at reparere kablerne, kan det komme hele branchen til gode. 

Ifølge Frasher McLachlan, CEO ved CGube Underwriting Ltd., et internationalt forsikringsselskab for en række vedvarende energianlæg, har omkring 90 pct. af verdens havvindmølleparker brugt det samme design, som Ørsteds kabler nu har problemer med. 

esl