DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ørsted-aktien falder efter ambitiøs udmelding

Ørsted præsenterede en ambitiøs ny strategi, hvor energigiganten vil investere 350 mia. kr. frem mod 2027 og hæve 2030-mål med 20 GW. Ikke desto mindre falder Ørsted 5,7 pct. på børsen – og trækker Vestas med ned.
3. JUN 2021 8.19

Det var en glædelig nyhed for klimaet, da Ørsted skruede op for ambitionerne frem mod 2030. Ørsted vil i 2030 have yderligere 20 GW vedvarende energi og vil dermed have samlet  50 GW mod 12 GW i dag. Det kræver investeringer for 350 mia. kr. frem mod 2027. 

Ambitionen er klar, Ørsted skal være verdens førende grønne energiselskab. 

- Med den største konkrete pipeline af udviklingsprojekter i hele havvindindustrien, vores globale projektudviklingsorganisation og vores industriledende commitment til innovation er det vores klare ambition at fastholde vores position som verdens førende virksomhed inden for havvind, siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør for Ørsted.

Ikke desto mindre dykkede Ørsted-aktion efter den ambitiøse udmelding. Før meldingen var Ørsted-aktien nede med 0,4 pct., men efter den ambitiøse melding dykkede aktien skarpt og endte med et samlet fald på 5,7 pct. for dagen. 

- Det er en ambitiøs udbygning, og de hæver med 20 GW frem mod 2030, så de forventer at hente en væsentligt større mængde hav- og landvind fremadrettet. Det stemmer godt overens med de nye mål, vi har fra både EU-Kommissionen og Joe Biden-regeringen om, at der skal ske en udbygning på havvind, lyder det fra Per Fogh, der er aktieanalytiker i Sydbank.

Lavere indtjening per MW

Samtidig venter Ørsted, at driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) stiger gennemsnitligt 12 pct. om året og når 35-40 mia. kr. i 2027.

- Forventningerne antyder, at EBITDA per MW vil falde, i takt med at Ørsted bevæger sig mere ind i havvind, skriver RBC-analytikeren John Musk ifølge Bloomberg News.

Han påpeger også, at kapacitetsmålsætningen umiddelbart ser "aggressiv" ud, men at ikke meget af den nye kapacitet kommer inden for landvind og dermed byder på en lavere værdi i forhold til afkastet.

Senioraktierådgiver i Sydbank Christian Thatje vurderer, at det negative fokus på Ørsted var med til at trække Vestas ned. Ørsted-aktien oplevede det største fald på C25-indekset, mens Vestas-aktien faldt næstmest med 5,2 pct. 

Ørsted-aktien har haft et svært 2021, efter et stærkt 2020. På baggrund af et særligt stærkt efterår, gik Ørsted-aktien fra 655 kr. ved årsskiftet til 2020 til hele 1.327 kr. ved indgangen til 2021. I 2021 er Ørsted-aktien dog faldet med næsten 30 pct. til 873 kr. – hvilket samlet dog stadig giver en stigning på 12 pct. over de sidste 12 måneder. 

Senest har svenske SEB skruer ned for sit kursmål for aktien i energiselskabet Ørsted, der er blevet sænket til 1.000 kr. fra 1.200 kr. efter onsdagens kapitalmarkedsdag. 

esl/Ritzau