DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ørsted vil investere 350 mia. kr. frem mod 2027
- Det er vores ambition at blive verdens førende grønne energiselskab i 2030, siger Mads Nipper.
Foto: Gregers Tycho, Ritzau Scanpix

Ørsted vil investere 350 mia. kr. frem mod 2027

Ørsted vil firedoble sin mængde vedvarende energi i 2030, hvilket kræver, at Ørsted sætter turbo på for investeringerne. Vores ambition er at være verdens førende energiselskab, siger Mads Nipper.
2. JUN 2021 11.45

Ørsted har godkendt en ny strategiske ambition og finansielle forventninger, som betyder, at Ørsted vil investere 350 mia. kr. frem mod 2027.

I løbet af det sidste årti har Ørsted opbygget en global markedsførende position inden for vedvarende energi med en installeret kapacitet på i alt 12 GW vedvarende energi, men i 2030 skal den kapacitet være på hele 50 GW. 

For at fastholde sin førerposition i den globale omstilling til grøn energi og realisere sit fulde potentiale som et globalt førende grønt energiselskab accelererer Ørsted nu sin globale udbygning inden for vedvarende energi .

For at understøtte denne ambitiøse udbygning planlægger Ørsted at investere ca. 350 mia. kr. i grøn energi fra 2020 til 2027, og dermed accelereres de gennemsnitlige årlige investeringer med ca. 50 pct.

- Det er vores ambition at blive verdens førende grønne energiselskab i 2030. Med den største konkrete pipeline af udviklingsprojekter i hele havvindindustrien, vores globale projektudviklingsorganisation og vores industriledende commitment til innovation er det vores klare ambition at fastholde vores position som verdens førende virksomhed inden for havvind, siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør for Ørsted.

Mere vind på land

Det er dog ikke kun på havet, at Ørsted ville skrue op for ambitionerne. Ørsted vil også være en førende aktør for landvind, solenergi og grønne brændstoffer. 

- Inden for landvind og solenergi, hvor vi har stor erfaring med at skalere og levere attraktiv værdi som en af de fem førende udviklere i USA, er det vores ambition at blive blandt de 10 førende aktører i verden inden for vedvarende energi på land. Inden for vedvarende brint og grønne brændstoffer har vi opbygget en stærk platform med industriledende aftagere, og det er vores mål at vokse markant på denne platform, så vi bliver en global leder inden for vedvarende brint.

Selvom der er flere om buddet, når det kommer til landvind, ser Ørsted et hurtigt voksende marked, hvor der også er plads til dem. 

- Det er helt klart et konkurrencepræget marked, og det har det altid været, men markedet er også vokset rigtig meget. På kapitalmarkedsdagen for to et halv år siden lød prognosen på for det amerikanske marked på 150 GW for vind og sol. I dag er prognosen et 300 GW stort marked, siger Declan Flanagan, direktør for Ørsteds onshoredivison. 

Stopper deopni af vinger

Derudover melder Ørsted ud, at de med øjeblikkelig virkning forbyder deponering af vindmøllevinger. Fremover forpligter Ørsted sig til enten at genanvende, genbruge eller genvinde 100 pct. af de vinger, der skrottes som følge af fornyelsesprojekter eller nedtagning af vores hav- og landvindmølleparker.

- Det er vores ambition, at vi skal være en førende katalysator for den globale grønne omstilling til en verden, der udelukkende kører på grøn energi, og at vi skal være den foretrukne samarbejdspartner for vores kunder, lokalsamfund, leverandører og joint venture-partnere, så alle vores interessenter kan realisere den grønne omstilling og fordelene derved, siger Mads Nipper. 

Nye finansielle forventninger

Ørsteds strategiske ambition for udbygningen af vedvarende energi øges fra de +30 GW, der blev meldt ud på kapitalmarkedsdagen i 2018, til ca. 50 GW i 2030, hvoraf ca. 30 GW skal komme fra havvind, ca. 17,5 GW fra landvind og solenergi og ca. 2,5 GW fra andre vedvarende energikilder, herunder bæredygtig biomasse, vedvarende brint og grønne brændstoffer.

Denne ambition svarer til et investeringsniveau for perioden 2020-2027 på ca. 350 mia. kr., hvoraf ca. 80 pct. forventes at være inden for havvind, herunder vedvarende brint, og ca. 20 pct. inden for landvind, skriver Ørsted.

I perioden 2020-2027 forventer Ørsted en stigning i driftsresultatet (EBITDA) fra producerende hav- og landbaserede anlæg på gennemsnitligt ca. 12 pct. om året, så der nås et niveau på 35-40 mia. kr. i 2027, oplyser Ørsted desuden. 

esl