dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Blandt HK'ere udsat for sexchikane er de kommunale de mindst udsatte

Ifølge en undersøgelse fra fagforbundet HK har omkring hvert fjerde medlem i løbet af det seneste år oplevet uønskede berøringer, kys og seksuelle og upassende kommentarer om privatlivet.
16. OKT 2020 9.45
TEMA: #MeToo

I en undersøgelse foretaget for fagforeningen HK har 6,6 pct. ud af knap 3.100 besvarelser svaret, at de inden for de seneste 12 måneder har været udsat for decideret seksuel chikane. Undersøgelsen er foretaget af Epinion for fagforbundet.

Som det kan ses af tabellen herunder, finder man færrest tilfælde i den kommunale verden, men flere blandt HK'erne i Handel, Privat og Stat. 98 pct. af de kommunalt ansatte HK're svarer således "aldrig".

Det fremgår af tabellen, at 92,6 pct. af kvinderne og 95,8 pct. af mændene ikke har været udsat for seksuel chikane. Samlet set drejer det sig om 93,4 pct.

Når det gælder uønskede berøringer, kys og seksuelle og upassende kommentarer om privatlivet, er det omkring hvert fjerde medlem, der har oplevet det i løbet af det seneste år.

I svarene kan HK se en stigning fra sidste år. 28,2 pct. af mændene og 23,5 pct. af kvinderne har været udsat for krænkende adfærd. Og det er særligt mændene, som i højere grad stikker ud i år i forhold til tidligere undersøgelser.

- Jeg tror, at folk er blevet mere bevidste om, hvad en seksuel krænkelse er. Det er det, man kan se på de undersøgelser, der kommer frem, og det tror jeg, er godt, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

- Det er også noget af vejen til at få det stoppet. For hvis man selv kan se, hvad man er udsat for, så udsætter man forhåbentlig heller ikke andre for det samme, og det er rigtig vigtigt, siger han.

Hvor går man hen?

Martin Rasmussen mener, at der generelt er en "dårlig kultur" på forskellige arbejdspladser. Og det er også her, løsningen skal findes.

- Det er primært, at der findes en dårlig kultur. At man sandsynligvis ikke har en personalepolitik, hvor der står, hvordan man skal definere seksuel chikane, og at ledelsen ikke er god nok til at italesætte, hvad det er for en kultur, vi har på arbejdspladsen, siger han.

Han mener, at det bedste, en arbejdsgiver kan gøre, er at få lavet en personalepolitik, der blandt andet beskriver, hvad man accepterer, og hvor man skal gå hen, hvis man bliver udsat for seksuel chikane.

  • HK's undersøgelse bygger på knap 3.100 besvarelser.
  • Omkring 10.000 medlemmer har fået tilsendt spørgeskemaet mellem den 25. september og 6. oktober.