dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Tidligere mangeårig S-spids er nu R-spids
Bo Jul Nielsen har været socialdemokratisk spids ved tre valg i træk - denne gang er han i spidsen for De Radikale.
Foto: Bjarke MacCarthy, Ritzau Scanpix

KV21:
Tidligere mangeårig S-spids er nu R-spids

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater i Gribskov, Horsens, Svendborg, Sønderborg, Middelfart, Bornholm og Roskilde.
29. SEP 2020 6.30
TEMA: KV21

At have været spids for det ene parti kan i nogle tilfælde umuliggøre at blive spids i det parti, en partihopper siden befinder sig i. Men også i denne valgkamp ses der eksempler på, at det godt kan lade sig gøre.

I Gribskov var viceborgmester Bo Jul Nielsen ved tre valg i træk spids for Socialdemokratiet, og da han valgte at forlade sit parti efter samarbejdsvanskeligheder i marts 2019, var han ikke på vej ind i noget andet parti, men det var han så alligevel et år efter.

Nu er han blevet radikal, er den eneste radikale i byrådet, og veteranen, der begyndte i kommunalkpolitik i daværende Græsted-Gilleleje Kommune i 2002, er nu også blevet spids, oplyser Netavisen Gribskov. Sidst, der var en radikal i byrådet her, var fra 2006-2009, da Thomas Frandsen var i sammenlægningsudvalget.

I Horsens er Niels Voetmann Jepsen blevet radikal spidskandidat, oplyser Randers Amtsavis. Han afløser Sinnet Christine Ellehauge Haag, der var ny R-spids ved KV17, hvor partiet hverken var inde eller fik nogen ind. Faktisk har De Radikale ikke haft nogen i byrådet i Horsens siden 1970'erne.

I Svendborg har SF fået valgt en afløser for veteranen Bruno Hansen, som ikke genopstiller: Dennis Ørsted Pedersen med 20 af de 49 afgivne stemmer, oplyser Fyens Stiftstidende. Han vandt afstemningen foran Rasmus Drabe Feldingbjerg, der ved KV17 ellers blev stemmesluger i SF med 323 personlige stemmer, samt Käthe Lund. 

Bruno Hansen kom trods næstflest stemmer ved KV17 i byrådet, da partiet stillede op på partiliste, og sidder i en enmandsgruppe. Denne gang brugte partiforeningen sideordnet opstilling - og som noget nyt denne gang er det medlemmerne, der har valgt spids. Det plejede bestyrelsen at bestemme.

I Sønderborg har den nyvalgte K-spids Jesper Esbensen erklæret, at De Konservative ved KV21 ikke kommer til at støtte en socialdemokratisk borgmester, oplyser JydskeVestkysten. Det skete nemlig efter KV13, da Ole Stenshøj var K-spids og i den periode sad i en enmandsgruppe.

Ved KV17 kom De Konservative ikke ind igen, Ole Stenshøj var spids igen - og har i øvrigt siden meldt sig ind i Socialdemokratiet.

I Middelfart er der genvalg til en konservativ spids: Veteranen Morten Weiss-Pedersen uden modkandidat, oplyser Fyens Stiftstidende. Han har været i byrådsarbejdet siden 1998 og været spids siden KV01. I dag er han i en enmandsgruppe.

KristenDemokraterne har et byrådsmandat på Bornholm, som den tidligere landsformand i partiet, Bjarne Hartung Kirkegaard, har - og han fortsætter som spids, oplyser TV2 Bornholm

I Roskilde stillede Nye Borgerlige ikke op ved KV17, men det gør partiet nu med køreskolelærer Lars Kruse som spids, oplyser sn.dk.