dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Her kan du se alle kommunernes våbenskjold

Våbenskjold er kernen i de fleste kommuners grafiske identitet. Skjoldet giver en myndighed, som konventionelle logoer har svært ved at opnå.

Løver, marsvin og makreller pryder kommunernes våbenskjold, som kan ses på brevhoveder, brønddæksler og hjemmesider. Fire kommuner har intet våbenskjold, mens de resterende 94 bruger kommunevåben i større eller mindre grad, når de kommunikerer med borgerne.

- Kommunevåben er stadig en stor del af kommunernes identitet. I hvert fald i de flestes tilfælde. Bag ligger en 800 år gammel tradition og en kulturhistorisk ballast bygget på heraldikkens væsen (læren om våbenskjold red.), siger Ronny Andersen, Rigsarkivets heraldiske konsulent.

Mange kommuner som Varde og Holstebro har en forsimplet logoversion af deres våbenskjold til daglig brug. Det skyldes digitaliseringen, hvor det ofte nødvendigt med et enkelt logo, som er let aflæseligt på små smartphoneskærme.

Omhu udbedes

Kommuner skal dog passe på med helt at forlade våbenskjoldets traditioner, fortæller grafisk designer Bo Linnemann fra designbureauet Kontrapunkt. Han har blandt andet lavet logoer og grafisk identiteter for Ørsted, Noma, Udenrigsministeriet og DSB.

- I deres iver efter at komme væk fra våbenskjoldet, kan kommuner blive popsmarte og måske miste respekt hos borgerne som en myndighed. Hvis man forlader heraldikken skal det gøres med en stor grad af omhu, siger Bo Linnemann.

Læs Kommunen.dk’s artikler om kommunevåben her og her.

Nedenfor ser du alle kommunernes våbenskjold. Mange kommuner har opdateret deres kommunevåben i gennem årene, mens andre brugeren forenklet logoversion til daglig og gemmer den gamle tegning til særlige højtidligheder.