DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kommuner bryder lov om at inddrage børn i egne sager
Børn har ikke altid noget at skulle have sagt i deres egne sager ved kommunen, viser tal fra Ankestyrelsen. Børn skal ellers høres, når det gælder eksempelvis anbringelser, så kommunen er mere sikker på at træffe en korrekt afgørelse.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Kommuner bryder lov om at inddrage børn i egne sager

Inden børn bliver anbragt, skal de selv høres til sagen. Det sker langtfra altid.
9. JUL 2020 6.37

Børnesager fejlbehandles i stort omfang i kommunerne, skriver dagbladet Information på baggrund af tal fra Ankestyrelsen. I det såkaldte Børnesagsbarometer undersøger styrelsen årligt kommunernes sagsbehandling på området for udsatte børn og unge.

Inden et barn bliver anbragt uden for hjemmet, skal kommunen have en snak med barnet, der har ret til at blive inddraget og hørt i sin egen sag. I de 717 sager, styrelsen har tjekket, er det krav ikke overholdt i 45 pct. af sagerne.

Der skal også i nogle sager være lavet en børnefaglig undersøgelse inden for fire måneder. I de 330 af den type sager, der er undersøgt, er den frist ikek overholdt i 66 pct. af sagerne.

Hanne Hartoft der er jurist og forsker i børneret på Aalborg Universitet, kalder tallene 'alarmerende høje' og frygter, at der bliver truffet forkerte afgørelser, når børnene udelades.

- Hele tænkningen omkring iværksættelse af foranstaltninger handler om, at man vil tilbyde noget hjælp og se en forandring. Det er svært at forestille sig, at det lykkes optimalt, hvis barnet ikke er en del af processen, siger hun til Information.

KL erkender problemet

Formanden for KL's socialudvalg, Odsherred-borgmester Thomas Adelskov (S) mener, at der er brug for et klarere signal til kommunerne om, at det er vigtigt at få børnene med i processen.

Men et større fokus løser ikke noget, mener næstformand Ditte Brøndum fra Dansk Socialrådgiverforening. Hun er ikke overrasket over tallene, der hr set sådan ud i flere år.

- Socialrådgiverne er en af de mest pressede faggruppe i landet, og det er særligt slemt for dem, der arbejder på familieområdet. Så længe det ser sådan ud, vil der ske fejl, og det vil være svært at få inddraget tilstrækkeligt, siger hun til Ritzau.

For at få børnene mere ind over, skal de flere sagsbehandlere til, der skal være mere efteruddannelse, og særligt i de større sager bør der være to om opgaven, så man kan sparre, vurderer Ditte Brøndum.

Socialminister Astrid Krag (S) påpeger, at området er ved at blive undersøgt.

- Vi er i gang med et systemtjek: Er det overhovedet indrettet på barnets præmisser? Systemet er nok for langt hen ad vejen indrettet på voksenpræmisser, siger hun til Information. Eksempelvis skal der i højere grad følges op på anbringelser af børn. Det bliver heller ikke gjort i alle tilfælde, viser Børnesagsbarometret.

Ritzau