En afdelingschef fra Udlændingeministeriet bad i 2016 mundtligt Udlændingestyrelsen om at administrere efter en pressemeddelelse, der senere blev til en ulovlig instruks. Men det skulle ske med undtagelser af hensyn til loven.
Det siger afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen mandag over for Instrukskommissionen, der er nedsat for at undersøge den ulovlige instruks, der førte til, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev adskilt.
Selvom daværende minister Inger Støjberg (V) ville have alle par adskilt, bad afdelingschefen tilsyneladende styrelsen om at administrere lovligt.
- Pressemeddelelsen fremstår uden undtagelser, fordi ministeren har valgt at tage dem ud. Det betyder ikke, at der ikke er undtagelser, det er vi udmærket klar over, at der vil komme, siger hun, at hun har sagt mundtligt til styrelsen.
'Hævder overlevering var med undtagelser'
I flere mails om sagen internt og til Ombudsmanden fremstår det dog, som om Udlændingestyrelsen ikke har opfattet, at der skulle administreres med undtagelser. Det fremgår også af en mail fra Udlændingestyrelsen sendt til Line Skytte Mørk Hansen samme dag, 10. februar.
Under alle omstændigheder begyndte styrelsen at skille parrene ad - i starten var det par uden børn. Kommissionens dommere og udspørger bliver derfor ved med at bore i, hvorvidt afdelingschefen er sikker på, at styrelsen havde forstået det sådan, at den skulle administrere lovligt.
- Jeg tror ikke, at styrelsen er i tvivl om, hvad de skal gøre - at styrelsen skal overholde landets love, siger Line Skytte Mørk Hansen.
I et svar til Folketinget har daværende minister Inger Støjberg i 2017 bekræftet, at styrelsen modtog en mundtlig overlevering fra ministeriet om, hvordan der skulle administreres. Line Skytte Mørk Hansen ringede til tidligere vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum 10. februar for at overlevere ordrerne, som hun hævder var med undtagelser.
Fremgår ikke klart i telefonnotat
Sidstnævnte har en del uger efter udarbejdet et telefonnotat om deres samtale, hvor det ikke fremgår klart, hvorvidt styrelsen blev bedt om at administrere med undtagelser.
Det får kommissionens udspørger til at undre sig over, at Line Skytte Mørk Hansen ikke har gjort opmærksom på, at der skulle administreres med undtagelser - hvis styrelsen forstod det anderledes.
- Man kan selvfølgelig ærgre sig over, at man ikke har skrevet et telefonnotat.
- Jeg kunne aldrig drømme om at ringe ud og sige, at nogen skulle gøre noget ulovligt, det ville være absurd, siger Line Skytte Mørk Hansen og uddyber, at det er 'endnu mere absurd', hvis Lene Vejrum ikke siger fra, hvis hun blev bedt om at gøre noget ulovligt.
Line Skytte Mørk Hansen uddyber videre mandag, at det var ordningen og ikke pressemeddelelsen, de diskuterede på møder 9. og 10. februar.
- Det er ordningen og ikke pressemeddelelsen i sig selv, der bliver drøftet, siger hun.
Støjberg blev advaret
Det er i strid med Inger Støjbergs forklaring, men passer med daværende afdelingschef Lykke Sørensens forklaring. Alle er enige om, at Støjberg blev advaret på mødet, men Støjbergs forklaring er, at det handlede om pressemeddelelsen.
Line Skytte Mørk Hansen har ikke en forklaring på, hvorfor ministeriet ikke gør Ombudsmanden opmærksom på et vigtigt notat fra 9. februar, som han har modtaget, men tilsyneladende ikke tillagt den store værdi.
- Nej, jeg har ikke været inde at udfordre denne tilbagemelding til Ombudsmanden. Jeg synes, det havde været fint nok, hvis man havde henvist til notat af 9/2, for det lå der, og det var ministergodkendt, siger hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.