DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Rekordstore vindmøller er måske ikke nok for at nå Green Deal-mål

Vindmøllerne og parkerne offshore vokser støt efter rekordår i 2019, men det kan stadig blive svært at nå EU's Green Deal-mål, advarer WindEurope.
7. FEB 2020 10.49

2019 var et rekordår for offshore vind i både Europa og i Danmark, viser en ny rapport fra WindEurope. I det forgangne år blev der installeret for 3,6 GW offshore vindmøller.

I Danmark blev der installeret 374 MW's offshorevindmøller, hvilket er en ny danmarksrekord i forhold til den hidtidige sat i 2013. Det var tredjeflest installerede MW i Europa, hvor Storbritannien var klart førende med 1.764 MW installeret. Tyskland fulgte efter med 1.111 MW, og de to lande stod dermed for næsten tre fjerdedele af de indstallerede MW i offshore industrien i 2019.

Belgien fulgte kort efter Danmark med 370 MW. Derudover installerede Portugal 8 MW, som dermed udgør den resterende del af  det samlede antal MW for 2019.

Men selvom det er en positiv udvikling med rekordstore installationer, større vindmøller og billigere priser, så advarer WindEurope om, at det måske ikke er nok for at nå målene i EU's nye Green Deal. 

Her har Europa Kommissionen sat som mål, at offshore vindinstallationerne skal nå op mellem 230 GW og 450 GW i 2050. Det vil dermed kræve, at der bliver installeret for 7 GW om året frem mod 2030, og derefter 18 GW pr. år frem mod 2050.

- Europa har virkelig omfavnet offshore vind i 2019. Det er nu billigere at bygge offshore vind end nye gas- eller kulkraftanlæg, og flere regeringer har hævet deres ambitioner, fortæller chief executive hos Wind Europe Giles Dickson til Renews.biz. 

- På dette tidspunkt sidste år sigtede vi mod 76 GW i 2030, men nu er det 100 GW. Men vi bygger lige nu ikke nok til at nå dertil, og da slet ikke hvis vi skal nå de ambitiøse niveauer, der skal til for at levere Green Deal, siger Giles Dickson videre. 

Han efterspørger desuden en større europæisk plan for, hvordan man vil nå de ambitiøse mål. Dette kræver stærke samarbejder med de nationale regeringer, ligesom at Storbritannien, trods brexit, fortsat spiller en nøglerolle.  

Der er også offshore vindmølleparker i Holland, Sverige, Finland, Irland, Spanien, Norge og Frankrig, men hvor der ikke blev tilføjet nye installationer i 2019.

Læs hele rapporten her