Det vakte røre, da Energinet for to år siden præsenterede de første tanker om at opføre en stor, kunstig ø på Dogger Banke. Formålet var at lave en central for havvindmølleparker, der kunne tilsluttes øen.
Nu igangsætter Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet reelle undersøgelser af, om det er muligt at lave energi-øer. Det sker efter, at finansloven er faldet på plads. Her blev der afsat 65 mio. kr. til at påbegynde arbejdet.
- Der er et kæmpe potentiale her. Vi anslår at der kan komme en kapacitet på ti gigawatt, i dag har vi 1,7 gigawatt i Danmark. Det er et enormt projekt og vil levere grøn strøm til os selv og en stor del af Europa, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
Øen eller øerne har været på flere politikeres ønskeliste længe. Og det er da også en del af regeringen og dens støttepartiers forståelsespapir, at regeringen skal 'undersøge muligheden' for at opføre en energi-ø senest i 2030.
Det vurderes, at det samlede projekt vil koste op mod 300 mia. kr. Det er dog ikke planen, at staten skal have de penge op ad lommen, hvis de første undersøgelser er positive. En endelig plan vil sandsynligvis skulle involvere både private, Danmark og flere andre europæiske lande.
Igang inden 2030
- Vi håber at være godt i gang inden 2030, men det er en meget ambitiøs målsætning. Omvendt må man sige, at vi står midt i en alvorlig tid med klimaforandringer, siger Dan Jørgensen.
Han afviser at komme med en vurdering af, hvornår projektet kan være færdigt. Mens Energinets idé handlede om en seks kvadratkilometer stor ø på Dogger Banke, vil regeringens forundersøgelser både se på mulighederne i Kattegat, Østersøen og Nordsøen.
Havvindmøller er en afgørende del af planen for at gøre den dansk energiproduktion klimaneutral. Der er allerede opstillet havvindmølleparker med en samlet kapacitet på 1,7 gigawatt. Der er vedtaget projekter, der skal øge det tal til 5,6 gigawatt.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.