Tarmkræft-screening har forebyggende effekt
Foto: Region Midtjylland

Tarmkræft-screening har forebyggende effekt

Tarmkræftscreening har vist sig mere effektiv end kikkertundersøgelse med henvisning fra lægen, ifølge ny forskning på Regionshospital Randers.
3. NOV 2019 11.01

MIDTJYLLAND: Ny forskning på Regionshospitalet Randers viser, at screening for tarmkræft har en forebyggende effekt, og der er mindre risiko for, at sygdommen udvikler sig. Forskningen viser, at der hos den halvdel af de cirka 40.00 deltagere, der fik foretaget undersøgelsen efter at have deltaget i tarmkræftscreening, i højere grad blev fundet forstadier til tarmkræft.

Den anden halvdel var henvist til undersøgelsen af egen læge. Hos de screenede var der syv gange så stor chance for, at der blev fundet polypper, som kan udvikle sig til svulster, fortæller seniorforsker Mette Bach Larsen. Desuden blev der fundet særlige høj- og mellemrisiko polypper i tarmen hos mænd under 65 år.

- Det viser, at der er stor gevinst for de yngre mænd ved at deltage i screening. Desværre ved vi, at de er den gruppe, der deltager mindst i screening for tarmkræft. Generelt deltager mænd ikke i lige så høj grad som kvinder i screening – og de er mere tilbageholdende med at gå til lægen. Når de endelig deltager, finder vi større sandsynlighed for højrisiko polypper, der kan være forstadier til kræft, siger Mette Bach Larsen.

Borgere mellem 50-74 år inviteres til at deltage i en undersøgelse hvert andet år ved selv at indselnde en afføringsprøve. Hvis der spores blod, bliver borgeren indkaldt til nærmere udredning og kikkertundersøgelse. Og på baggrund af den nye forskning anbefaler forskerne fortsat, at både kvinder og mønd deltager i screening.

- Hvis man har symptomer på tarmkræft som fx synligt blod i afføringen, så skal man selvfølgelig gå til læge. Men fordi symptomerne på tarmkræft er så uspecifikke og først kommer sent i sygdomsforløbet, kan screening have rigtig stor betydning blandt borgere, der ellers føler sig helt raske, siger Mette Bach Larsen.

ibs

Fakta:

  • Studiet omfatter 40.000 deltagere fra hele landet heraf 19.998 deltagere, der var inviteret til og deltog i screening, og 16.216 deltagere, der ikke var inviteret til screening, men som var blevet henvist til kikkertundersøgelse af egen læge.
  • Studiet er baseret på data fra de første 16 måneder af screeningsprogrammet for tarmkræft – perioden marts 2014 til juni 2015.
  • Studiet er publiceret i Scandinavian Journal of Gastroenterology
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev