Millionstøtte til grundigere stressforskning

To omfattende befolkningsundersøgelser i Midtjylland skal danne grundlag for ny, grundig stressforskning, der skal gøre os klogere på, hvorfor så mange rammes af stress.
27. OKT 2019 10.32

MIDTJYLLAND: To omfattende befolkningsundersøgelser, som Region Midtjylland foretog i 2013 og 2017, skal nu danne grundlag for grundig forskning i stress, og hvad der kan forårsage det. Der kan nemlig ligge mange og andre ting bag end fx jobbet, som ellers ofte får skylden. 

Derfor har Velliv Foreningen støttet et forskningsprojekt, hvor forskningshuset Defactum skal analysere de mere end 100.000 svar fra Midtjyllands undersøgelser. Så mange danskere rammes af stress, at det er en folkesygdom, men alligevel er der ikke nok forskning i, hvad der gør os så stressede, og hvad der sker, når man både belastes i privat- og arbejdslivet. 

- Vi har brug for at vide, om tiltag mod helbredsskadelig stress kan koncentreres omkring arbejdspladsen, eller om der skal en mere helhedsorienteret indsats til, som inddrager en større del af en stressramt persons liv, siger seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra Region Midtjyllands forsknings- og konsulenthus Defactum, der står bag de store befolkningsundersøgelser. 

De rummer blandt andet information om deltagernes stressniveauer, ligesom de har svaret på forhold omkring deres arbejdsliv, og hvordan sociale forhold påvirker dem.

Identificere risikogrupper
I samarbejde med kommuner, arbejdsmarkedsorganisationer og virksomheder dykker forskerne ned i materialet.

Den omfattende forskning kommer også til at gøre det muligt at udpege særlige risikogrupper, som man kan være ekstra opmærksom på, eller som der kan være forebyggende arbejde omkring på arbejdspladserne. 

- Med den viden, der ligger skjult i Region Midtjyllands undersøgelser, kan vi alle blive klogere på, hvad det er, der foregår, og hvordan der kan findes nye veje til forebyggelse af danskernes symptomer på stress, som har ligget på et alt for højt niveau i mange år, siger Lars Bo Pedersen, programchef i Velliv Foreningen.

Foreningen sætter hvert år penge af til almennyttige indsatser, som kan styrke danskernes mentale sundhed. Formålet er at forebygge, at erhvervsaktive danskere får problemer med fx stress, angst eller depression.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev