Mens kommuner slås om handlen, tømmes deres bycentre for liv og butikker
Esbjerg.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Mens kommuner slås om handlen, tømmes deres bycentre for liv og butikker

En lempelig planlov, indbyrdes konkurrence om omsætning og ændring i forbrugsvaner kommer til at ændre byernes udtryk radikalt, siger byplan-professor.

Mens kommunerne opruster med udvidelser eller nyetablering af indkøbscentre, og den digitale handel på nettet vokser, lukker butikkerne i de traditionelle handelsgader med endnu større hast. Det skyldes en lempelig planlov, at kommunerne konkurrerer om handlen indbyrdes og ændrede forbrugsvaner.

- Det er en alvorlig ting, for det er jo selve hjertet og omdrejningspunktet for byerne, som er under voldsom forandring, siger Tom Nielsen, der er professor i by- og landskabsplanlægning på Arkitektskolen Aarhus.

Ifølge ham skal kommunerne tænke sig rigtig godt om, når de skal nytænke deres centre.

- Der findes ikke nogen færdig skabelon for, hvad man kan gøre. Nogle mindre byer vil muligvis dø, men de fleste vil overleve, selv om transformationen bliver smertefuld, siger han.

Direktør i ICP, som i 60 år har rådgivet kommuner om detailhandel og centerplanlægning, Jens Chr. Petersen, har en mere pragmatisk holdning til udviklingen. Ifølge ham kan kommunerne lige så godt gå i gang med at indrette sig på nye tider og fx satse på dagligvarehandel, som ikke i ligeså høj grad flytter over på nettet.

 

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele historien og se alle kommunernes udvidelser og nybyggerier her.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt