dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Tænketank: Udbetaling Danmark er på kant med retten til privatliv

Udbetaling Danmark sammenkører oplysninger om millioner af danskere og deres pårørende.
16. JUL 2019 6.48

Udbetaling Danmarks overvågning af borgerne er gået for vidt, lyder det ifølge dagbladet Information fra den juridiske tænketank Justitia, der har set nærmere på myndighedens behandling af borgeres oplysninger.

- Hvis man for eksempel er kontanthjælpsmodtager, så bliver ens oplysninger sammenkørt hele tiden. Og det er derfor, at det får en overvågningskarakter. For ens oplysninger bliver ikke blot tjekket, når man ansøger om en ydelse, det er en løbende bagudrettet overvågning af, om nogen snyder. Om der er nogen, der får noget udbetalt, de ikke burde, siger vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia til Ritzau.

Udbetaling Danmarks sammenkøring har til opgave at opdage borgere, der får ydelser, de ikke er berettiget til. I jagten på sociale bedragere indhenter Udbetaling Danmark jævnligt oplysninger om de flere millioner borgere, som de selv betaler ydelser til. Men også oplysninger om deres nærmeste familie kan de indhente.

I 2018 sammenkørte Udbetaling Danmark oplysninger om i alt 2,7 millioner ydelsesmodtagere.

Udbetaling Danmark indhenter yderligere oplysninger om dem, der får ydelser fra kommunen eller staten. Det kan for eksempel være modtagere af sygedagpenge og SU, og det er problematisk i forhold til borgernes ret til privatliv, mener Birgitte Arent Eiriksson.

- Udbetaling Danmark behandler oplysninger om rigtig mange borgere, uden at de har givet samtykke til det og uden nogen konkret anledning. Når man gør det, så kommer man hurtigt i konflikt med borgernes ret til privatliv og deres ret til beskyttelse af personoplysninger.

- Og så mener vi heller ikke, at proportionalitetskravet er opfyldt her, når man behandler oplysninger i så stort omfang og kun finder 1000 borgere, der skal have ændret deres ydelse, siger hun.

Mens Udbetaling Danmark altså sammenkører data om millioner af danskere, skete det kun i 705 sager i 2017, at overvågningen 'førte til standsning, ændring eller tilbagebetaling af ydelser', står der i rapporten.

I 2018 var tallet bare 1.094 sager. Og det er 'en illusion' at tale om borgernes ret til privatliv, mener Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet.

- Vi har skridt for skridt bevæget os ned ad en vej, hvor jeg tror, at det er ret meningsløst, at vi fastholder en illusion om borgernes ret til privatliv, fortrolige tillidsrelationer eller egne data i forhold til det offentlige, siger hun til Information.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver i en mail til Information, at 'det giver god mening, at der er en sund kontrol', men den enkelte skal have ret til privatliv, hvorfor han har bedt embedsmændene se nærmere på Justitias rapport, skriver han.

Ritzau

Se rapporten hos Justitia.

 

Det må Udbetaling Danmark:

  • Indhente og sammenkøre oplysninger om flere forhold som økonomi, ferie og helbred uden vedkommendes samtykke.
  • Herudover må Udbetaling Danmark indhente og behandle oplysninger om ydelsesmodtagerens nærmeste familie. Det i form af samlevere, ægtefæller og andre husstandsmedlemmer samt deres formodede samlevere og husstandsmedlemmer.
  • Udbetaling Danmark kan desuden indhente oplysninger fra banker og arbejdsgivere med henblik på stikprøvekontrol.
  • Hvor mange oplysninger, Udbetaling Danmark må indhente, afhænger også af sagens alvorlighed. Menes det, at modtageren af ydelsen skal betale ydelsen tilbage, udvides beføjelserne markant.
  • Hvis det skønnes nødvendigt for sagens behandling, kan der uden borgerens samtykke videre kræves oplysninger fra:
  • Andre offentlige myndigheder, uddannelsesinstitutioner, sygehuse, læger, psykologer, øvrige autoriserede sundhedspersoner og personer, der handler på disses ansvar, arbejdsløshedskasser, banker, arbejdsgivere samt private, som udfører opgaver for det offentlige.

Kilde: 'Analyse: Udbetaling Danmarks systematiske overvågning', udarbejdet af Tænketanken Justitia.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/taenketank-udbetaling-danmark-er-p-kant-med-retten-til-privatliv

GDPR