Nordjylland indfører ny behandling til psykisk syge

Psykiatrien i Region Nordjylland indfører til november en ny behandlingsmodel for personer med svær psykisk sygdom.
8. JUL 2019 14.00

NORDJYLLAND: De cirka 1.400 nordjyder, som lider af fx skizofreni eller en anden svær psykisk sygdom, kan se frem til en endnu bedre behandling. Regionen indfører nemlig behandlingsmodellen F-ACT, som styrker den ambulante behandling.

Det gør den med mere fleksible og koordinerede tilbud, der er tilpasset den enkelte patient bedre ud fra behovet nu og her. Det forklarer lægefaglig direktør Tina Gram Larsen.

-  For patienter med svær psykisk sygdom er tilstanden ikke statisk, så der kan hurtigt blive behov for et intensivt tilbud ved eksempelvis tilbagefald. Det forbedrer den nye model mulighederne for, siger hun.

I stedet for de adskilte enheder, som arbejder med patientens forskellige faser, kommer der nu tværfaglige teams, der skal samarbejde tættere med patientens netværk og på kommunalt niveau. 

Det gør også, at patienten kan tilbydes intensiv behandling, når behovet opstår, og man går tilbage til standardbehandlingen, når tilstanden er forbedret igen.

Tættere samarbejde med kommuner
Region Hovedstaden og Midtjylland arbejder også med modellen, som stammer fra Holland. Her er der blandt andet gode erfaringer med, at man med modellen inddrager patientens egne styrker og bringer deres ressourcer i spil.

- De tværfaglige teams slår så at sige en ring om patienten i både de gode og dårlige perioder, så man kan justere behandlingen efter behov, siger Torben Østergaard Christensen, ledende psykolog i Psykiatriens Klinik Nord.

Som en del af modellen bliver samarbejdet med kommunerne også tættere ved blandt andet at skabe tættere tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse, så patienten får en følelse af at lykkes.

Regionen vil tilknytte de første patienter til november og i forbindelse med den kommende budgetforhandling søge om midler til at ansætte personale med brugererfaring, som også har vist at have stor betydning.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt