Syge behandles hjemme og undgår hospitalet

Sundhedsvæsenet står over for store forandringer, uanset hvem der får flertal efter valget. Nogle kommuner har succes med at behandle flere tæt på hjemmet.
25. JAN 2019 5.59

I Middelfart kan borgere med lungesygdommen kol selv holde øje med iltmængden i blodet og slå alarm til hjemmeplejen, så de kan slippe for at blive indlagt på sygehuset.

I Silkeborg, Viborg og Skive kan de praktiserende læger kontakte et callcenter på Regionshospitalet Viborg, hvor sygeplejersker rådgiver om de kommunale tilbud, der kan sættes i stedet for en indlæggelse.

Og i Aalborg forebygger de genindlæggelser ved at sende en sygeplejerske ud til ældre, der netop er kommet hjem fra sygehuset.

Uanset om blå eller rød blok vinder det kommende folketingsvalg, så skal flere patienter i fremtiden behandles uden for sygehusene. Blandt dem mange ældre og kronisk syge.

Penge med?
Ifølge en rapport fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som offentliggøres i løbet af foråret, så har ni ud ti kommuner i dag akutteams, som blandt andet forebygger indlæggelser og genindlæggelser.

- Hos nogle fylder det lidt. Hos andre meget mere. Men udviklingen går kun i en retning: Flere af denne type opgaver løber ud i kommunerne, fastslår projektchef i Vive Sidsel Vinge.

I Middelfart Kommune er antallet af indlæggelser og genindlæggelser af kol-patienter halveret på to år. Og står det til borgmester Johannes Lundsfryd Jensen (S) skal endnu flere borgere i fremtiden behandles i kommunen.

- Hvad enten det drejer sig om mennesker, der kæmper med psykiske problemer eller livsstilssygdomme som overvægt og kol, så hører de ikke hjemme på sygehusene. De skal hjælpes i deres dagligdag.

Men han er nervøs for, om kommunen kan regne med, at der følger penge med.

- Vi skal have sikkerhed for, at midlerne ikke alene uddeles på baggrund af indbyggertal. At der tages hensyn til, at der især i de mindre kommuner, er forholdsvist flere ældre. Der er en demografisk skævvridning, som der skal tages hensyn til, siger Johannes Lundsfryd Jensen.

Akutteams fungerer
I Viborg, Silkeborg og Skive Kommuner er det især akutsygeplejersker, der er med til at sikre, at de tre kommuner ligger blandt dem med færrest genindlagte patienter i hele landet.

- Når en praktiserende læge overvejer en genindlæggelse, så sender vi en akutsygeplejerske ud til borgeren, der måske kan finde en anden løsning. Det har gjort en kæmpe forskel, siger Mette Andreassen, der er direktør for Social, Sundhed og Omsorg i Viborg Kommune.

Alle ældre i Aalborg Kommune, der udskrives fra sygehuset, får inden for 24 timer besøg af en sygeplejerske, der blandt andet kontrollerer, at der er styr på den medicin, som borgeren har med hjem fra sygehuset.

Det er nemlig ofte tvivl om ændringer i kost eller medicin, der fører til genindlæggelser, siger Helen Kæstel, chef for hjemmesygeplejersker, akuttilbud og vagtcentral.

- Det er helt konkret, at vi bare har sagt, at det skal vi hver gang. Det er en gevaldig kvalitetssikring, at vi får de rigtige kompetencer tænkt ind fra starten, siger hun.

Hun understreger, at borgere, der har behov for en indlæggelse, selvfølgelig skal indlægges.

- Men der er jo en hel masse, som ikke behøver at komme ind, og det er dem, vi skal have fat i.

Regeringens sundhedsudspil Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder' har blandt andet fokus på:

  • Flere kronisk syge skal behandles i lokale sundhedshuse, hvor læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale samarbejder.
  • 40.000 færre indlæggelser på sygehusene i 2025.
  • 500.000 færre ambulante behandlinger på sygehusene i 2025.
  • 2000 flere sygeplejersker.

Socialdemokratiets sundhedsudspil 'Tid til omsorg' har blandt andet fokus på:

  • Nærhospitaler, der drives i fællesskab mellem kommune og region.
  • Flere kommunale akutpladser til ældre, der er færdigbehandlet fra sygehuset, men ikke raske nok til at være hjemme.
  • 1000 flere sygeplejersker.


Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt