Socialminister til kommunerne: Husk jeres forpligtelser

Kommunerne skal sikre indsatsen over for borgere med handicap og BPA-ordninger, lyder det fra ministeren.
21. JAN 2019 7.45

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kommer med en løftet pegefinger til kommunerne om at sikre indsatsen over for borgere med progredierende sygdomme.

Det gør hun i et hyrdebrev af den 9. januar, efter at ministeriet er 'blevet opmærksom på, at der i forhold til borgere, der er ramt af hurtigt progredierende lidelser som fx ALS (amyotrofisk laterol sklerose), kan være behov for at indskærpe kommunernes forpligtelse til at levere en hurtig og effektiv indsats og opfølgning, der sikrer at disse borgere så hurtigt som muligt får den nødvendige hjælp og støtte, og at der løbende sker den fornødne tilpasning heraf i forhold til borgerens aktuelle behov'. 

Kommunerne skal altid yde den nødvendige hjælp
Således talte ministeren på et samråd om BPA-ordninger i torsdags også ind i en aktuel debat om, at der kan være en stigende tendens til, at kommunerne fokuserer mindre på personer med handicap herunder også borgere med BPA-ordninger.

På samrådet havde SF's handicapordfører Kirsten Normann Andersen bedt ministeren om at gøre rede for kommunernes praksis for tildeling af BPA-ordninger. Hun mener nemlig, at de træffer for mange forkerte beslutninger og tager både halve og hele tilskud fra borgere med store hjælpe- og ledsagerbehov med ringe eller ingen begrundelse, så de ikke kan få den nødvendige hjælp til at føre et normalt liv.

Mercado fremhævede på samrådet, at hun ikke kender til nogen tendens eller tal, der peger i den retning. Derfor mener hun altså heller ikke, at der 'er noget, der tilsiger, at der er en spareøvelse (på området, red.) ude i kommunerne'. 

- Kommunerne skal altid give den hjælp, der er behov for. De skal foretage en inviduel og konkret vurdering, som er velbegrundet, understregede ministeren.

Desuden fremhævede hun, at borgere altid kan påklage kommunens afgørelse til Ankestyrelsen. Det er der da også flere og flere der gør, hvilket ministeren ser som et godt tegn, da det i hendes øjne tyder på, at flere får ressourcer til at klage. Til gengæld stadfæster styrelsen også flere af kommunernes beslutninger, og det bekymrer Kirsten Normann Andersen.

- Man kan ikke anke Ankestyrelsen, og så er borgeren prisgivet, lød det fra SF-ordføreren på samrådet.  

Til det mener Mai Mercado ikke, at der nogen grund til ikke at have tillid til Ankestyrelsen, men at der altid vil være eksempler, hvor noget kan 'lyde mærkeligt'.

Til sidst fremhævede ministeren, at hun er glad for BPA-ordningen og ikke ser en dyster fremtid for den, da det netop er den, som giver borgeren den sammenhængende hjælp, når behovet er stort.

Træf hurtig afgørelse ved progredierende sygdomme
Af hyrdebrevet fremgår det også, at der i nogle kommuner går alt for lang tid, inden personer med progredierende sygdomme får afgjort deres sager. Men det kan være fatalt, hvis man har en progredierende sygdom, og det skal der strammes op på:

'Med denne orienteringsskrivelse ønsker jeg at sikre, at kommunerne er opmærksomme på de forpligtelser, de har i forhold til sager, hvor en borger har en type lidelse, som må forventes at være hurtigt progredierende, hvorved hjælpebehovet ændres og ofte øges inden for kort tid', som det lyder fra ministeren i brevet.  

Ministeren afventer aktuelt en praksisundersøgelse på området inden for to-tre uger.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt