Plastikaffald går op i kommunal røg
Argos forbrændingsanlæg i Roskilde.
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Plastikaffald går op i kommunal røg

Danmark rangerer nær en bundplacering i Europa, når det gælder om at genanvende plastik. DI mener, kommunerne har sat sig tungt på affaldet.

Danmark brænder alt for store mængder plastaffald af i stedet for at genanvende det værdifulde materiale. På listen over europæiske lande, der genbruger plastik, ligger Danmark helt nede på en 23.-plads - under Bulgarien.

Det fortæller en ny rapport fra Innovationsfonden og konsulenthuset McKinsey. Den blev fremlagt torsdag på en stor konference i København om det globale plastikforbrug.

Den manglende indsamling og genanvendelse betyder, at op mod 60 pct. af plastikaffaldet, der primært er lavet af olie, går op i røg på landets forbrændingsanlæg til fremstilling af el og fjernvarme.

Kun 13 pct. plast genanvendes herhjemme, mens 28 pct. transporteres til genbrugsproduktion i udlandet.

Det belaster selvsagt miljø og klima, når vi årligt brænder mere end 30 kilo CO2-holdigt plastik per dansker og i stedet importerer nyt.

Men ifølge rapporten er der også en økonomisk gevinst på 1,6 mia. kr. at hente ved at genbruge mere plast frem for at købe nyt i udlandet.

Kommercielle gevinster
Plastikgenbrug kan ligefrem blive en guldgrube for danske virksomheder, mener uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

- Der er en kæmpe kommerciel mulighed for Danmark og danske virksomheder, for vi har jo allerede været foregangsland på det her område med pantsystemet, siger han til Ritzau.

Ahlers vil derfor presse på for, at der bliver forsket mere i nye former for plastik, der gør genbrugsprocessen nemmere.

Produktionen af plast er tidoblet på verdensplan de seneste 40 år til mere end 260 millioner ton om året. Den ventes yderligere fordoblet frem mod 2030.

Uanset fremgangsmåde skal Danmark have fart på, hvis vi skal nå at opfylde EU's målsætning om, at halvdelen af al plastik bliver genanvendt i 2025.

Derfor er havbiolog Henrik Beha Pedersen, der har grundlagt ngo'en Plastic Change, også skeptisk over for, om Danmark kommer på omgangshøjde med EU-kravene.

Han minder om, at kommunerne i dag tjener på at brænde plastikken af i stedet for at bruge penge på at sortere den. De vil ifølge ham derfor ikke uden videre ændre kurs.

- Kommunerne har investeret mange penge i det system, siger han til Politiken.

DI: Kommunerne sidder på affaldet
Spørger man Dansk Industri (DI), er det en stor hindring for genanvendelse, at kommunerne dominerer indsamling og håndtering af borgernes plastaffald. Det siger DI's miljøpolitiske chef, Karin Klitgaard.

- Hvis vi skal omdanne plastaffald til nye plastprodukter, kræver det, at virksomhederne rent faktisk kan få adgang til plastaffaldet, så de har noget at arbejde med. I dag sidder kommunerne jo tungt på håndtering af affald fra husholdningerne. Det kan ændres ved, at regeringen gennemfører sin forsyningsstrategi, siger Karin Klitgaard.

I Odense Kommune afbrænder man i dag plastaffaldet fra borgerne. Men kommunen har vedtaget en plan, som medfører, at man på længere sigt vil køre alt restaffald fra husholdningerne igennem et sorteringsanlæg, der piller plasten fra. Det oplyser Christopher Rau, kontorchef i Industri og Klima, til Ritzau.

- Vi har ikke set kildesortering ved husstandene som den bedste løsning. Men på længere sigt vil sorteringsanlægget efterlade en plastfraktion, der kan udbydes på markedet ligesom enhver anden affaldsfraktion, som virksomhederne kan byde på, siger han.

Den radikale miljøordfører, Ida Auken, foreslår, at der i Danmark maksimalt tillades tre-fem forskellige typer plast.

- Vi skal have store sorteringsanlæg, og for at få gang i genanvendelse skal der pant på eksempelvis plastikkopper, siger Ida Auken.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt